Sobotkův plán pro omezení podpory stavebního spoření


PRAHA (ČIA) - Stavební spoření by se mělo stát méně výhodným. Podle návrhu ministra financí Bohuslava Sobotky by totiž měl stát v budoucnosti výrazně omezit jeho podporu. Dnes o tom informovala Mladá fronta Dnes.

Součástí návrhu na omezení rozpočtových výdajů na stavební spoření je například snížení státní podpory ze stávajících 25 na 10 procent uspořené částky a pokles maximální ročně vyplácené podpory z 4500 na 2250 korun. Příspěvky by se navíc vyplácely až po ukončení spoření. Cyklus stavebního spoření by se měl prodloužit ze stávajících pěti na sedm let a klienti by již neměli být osvobozeni od daně z úroků z vkladů.

Pokud by změny vešly v platnost po roce 2004, výrazně by snížily státní výdaje spojené se stavebním spořením. Ještě v roce 2004 by stát na podporách spoření vyplácel přibližně 15 miliard korun ročně, v roce 2011 by se částka měla blížit jedné miliardě korun.

Připravované změny systému stavebního spoření jsou součástí komplexní reformy výdajů státních financí. Návrh reformy veřejných financí má ministerstvo financí předložit vládě 16. prosince. Kabinet se jím však intenzivně začne zabývat až na začátku příštího roku.

-im-,-ak-


Více k tomuto tématu a k dalším tématů souvisejícím s otázkou realit naleznete v rubrice Reality specializované na toto téma



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření