Velikonoce jsou pohyblivý svátek, po půstu si dopřejte dobroty

Již brzy se dočkáme a nejvýznamnější křesťanský a významný pohanský svátek nás přehoupne do jara. Těšíme se na volné dny, které strávíme s nejbližšími. Tak jako Vánoce i Velikonoce vnáší do našich životů klid a lásku, ačkoli zcela v jiném hávu. Není divu, že jejich oslavy jsou spojeny s utrpením a smutkem, ale zároveň i znovuzrozením života, víry a naděje.

Věděli jste, že jejich původní název pochází ze slova Pesah, které označuje starožidovský svátek? Navíc Velikonoce jsou pohyblivý svátek, jehož datum ovlivňuje měsíc. Velikonoční neděle se slaví vždy jako první neděle po úplňku, který nastane první po datu jarní rovnodennosti.

Velikonoce tvořily vždy tyto dny: Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Velikonoční neděle a Velikonoční pondělí. Ke každému dni se vážou přesné zvyky a obyčeje, které se liší kraj od kraje. Například v anglosaských zemích hledají velikonoční vajíčko, nebo králíčka, u nás chodí muži a chlapci s pomlázkou, na Moravě se děvčata dokonce polévají vodou.

Za odměnu dostanou od dívek ručně malovanou či zdobenou kraslici, nově i čokoládové vajíčko či peníze. Kdysi se vajíčka zdobily ručně, jednoduchými vzory. Předtím se několik týdnů sbíraly, vyfukovaly a pak společně připravovaly různými technikami. Kromě klasického malování se například obalovaly vlnou, slámou, nebo se do nich ornamenty vrtají. Samozřejmě hlavně pro děti je jednoduché vyzdobit kraslice nálepkami, škrábáním nebo voskem z rozpuštěných voskovek. Jisté obdoby kraslic se našly i v Číně či Egyptě. Barvení vajíček je nejvíce spjato se slovanskými zeměmi. Kdysi se kraslice barvily většinou červeně, aby tak připomínaly Ježíšovu krev.

Samozřejmě, dnes si už můžeme koupit všechno hotové. I upečeného a červenou mašličkou ovázaného beránka, který patří k nepostradatelným symbolům Velikonoc, podobně jako klíčící zelené osení. Kouzlo domácí výroby se však naštěstí vrací. Podobně i pomlázku koupíte na každém rohu. Způsob, jakým se plete se dědí z generace na generaci. Nejprve je třeba najít správné proutí. A přitom si nasbírat kočičky, kterými domácnost přivítá nejen Velikonoce, ale i jaro. V některých rodinách je zvykem po Velikonocích pomlázku zasadit do zahrady.

Jelikož se Velikonoce hluboce spojují s křesťanstvím, mezi zvyky patří i dodržování půstu, který končí na Bílou sobotou. Aby kromě duchovního přežití svátků, přišly na řadu i radostné chvíle v kruhu rodiny a stolu plného dobrot. Mezi klasické pochoutky patří různé nádivky, jehněčí, domácí pálenky nebo velikonoční mazance. Doporučujeme také vyzkoušet různé variace koktejlů. Velikonoční mimosa twist je jednoduchý na přípravu, takže jej zvládnete i doma a mimořádně lahodná chuť vás velmi příjemně překvapí.

Radostné chvíle v kruhu rodiny a u plného stolu

A i když se vzhledem k současné době stále více rodin rozhodne strávit velikonoční svátky v izolaci, zůstanou tyto sváteční dny symbolem znovuzrození a naděje na lepší časy.

Velikonoční mimosa twist

Ingredience na 5 porcí:

1 ananas

250 ml pomerančového džusu

250 ml ananasového džusu

1 lahev Rotäppchen Demi Sec

6 ks nakrájených jahod

led

Postup:

1)      Do každé sklenice nalijte 50 ml vychlazeného pomerančového džusu.

2)      Potom přidejte 50 ml vychlazeného ananasového džusu.

3)      Každou sklenici ozdobte jahodami a nahrájenými kousky ananasu.

4)      Dolijte sektem Rotkäppchen Demi Sec a přidejte kostku ledu.


Na zdraví a krásné Velikonoce!  




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky