Kterak agáve k šipkám a tequile přišla

REKLAMA       Inzerce, 1.3.2021

Rostlinu agáve viděl snad každý z nás. Nejenže roste v zemích, kde nespadne mnoho srážek, ale celkově je velice nenáročná na pěstování a mnoho druhů agáve můžeme pěstovat i u nás. Co je méně známé o této rostlině, je to, že vykvete pouze jedenkrát za život a poté uhyne… Pojďme se na tuto exotickou rostlinu podívat zblízka.

Rostlina agáve pochází z Mexika, ale hojně se rozšířila i v jiných částech Ameriky. Vyskytuje se ale po celém světě, ve středomořských letoviscích ji většinou najdete nasázenou okolo promenád. A říká vám něco Agave sisalana…? Sisal, který se z rostliny získává, je textilní vlákno, které se používá při výrobě provazů a lan a také…. - „wait for it“: Terče na šipky! Třeba takový kvalitní sisalový terč Unicorn má tělo terče vyrobeno z textilních vláken sisalu. To, že po zabodnutí šipky do terče se tato vlákna roztáhnou a po jejím vyjmutí zase zatáhnou, dává terči dlouhou životnost. Na rozdíl od elektrických terčů na šipky, se na sisalové terče hází šipkami s ostrými kovovými hroty. Výhodou sisalových terčů je bezesporu jejich nižší hlučnost při hře. Vlákna agave sisalana se používají hlavně ke splétání lan a šňůr a také na výrobu koberců, bytových textilií, nejhrubší vlákna se používají k výrobě papíru.

 Určitě jste slovo agáve slyšeli ve spojitosti s tequilou. Ano, mexický druh agáve tequiliana neboli Weberova modrá agáve je známá výrobou tohoto alkoholu. Až po deseti letech pěstování se rostlině osekají tuhé listy, poté se pomocí speciálního nože půlí. Nařezané části rostliny se několik hodin vaří v kotli vytápěném parou. Právě dlouhé vaření rozruší pletiva listů, rozvařená šťáva se zahustí – celý proces připomíná domácí vaření marmelády ze zralého ovoce. Potom se směs prolisuje a nechá se tři dny kvasit v kádích a pak se destiluje. Vzniklá lihovina ještě není tequila, nechává se poté zrát nebo uležet v dubových sudech. Z jedné rostliny agáve se vyrobí cca dvanáct lahví tequily. Známe ji pod názvem Silver nebo Gold tequila. Silver tequila nezrála, je čirá a pije se s citronem a solí, gold tequila je dobarvována karamelem a je vynikající právě se skořicí a s pomerančem. Ale pozor na ni: Obsahuje 38-40 % alkoholu!

Když se na rostlinu agáve podíváme jiným pohledem než praktickým a rozhodneme se ji pěstovat pro její dekorativnost, měli bychom vědět jen jedno. Čím méně vody dostane, tím lépe! Pokud víte, že u vás většina květin v domácnosti nepřežije, protože zapomínáte zalévat, tak agáve dokonce prospívá, když ji budete ignorovat… Na zahradě některé druhy agáve můžete pěstovat celoročně, přežijí i v silných mrazech (pozor ale na výběr druhu),  do bytu se hodí menší odrůdy a kultivary. A že agáve zahyne, když vykvete? To sice ano, ale dříve než se tak stane, vyžene ze svého kmene několik odnoží, které pokračují v růstu.

Jak je tedy zřejmé, agáve může být okrasou, ale i velmi užitečná rostlina. Nejen kvůli tequile, lanům a sisalovým terčům na šipky, ale agáve se využívá i v kosmetice na vyhlazování vlasů nebo třeba k výrobě sirupu z agáve.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada