30% úvěrů ze stav.spoření jde na starší nemovitosti


PRAHA (ČIA) - Zhruba 30 procent všech úvěrů ze stavebního spoření lidé používají na koupi staršího bytu nebo rodinného domu. Necelých 23 procent lidí pak úvěrem financuje rekonstrukci a jen 16 procent pak úvěr využije na pořízení nové nemovitosti. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Asociace stavebních spořitelen.

Rozdíl je ve využití standardních a překlenovacích úvěrů. Přes 66 procent standardních úvěrů lidé využívají na splácení meziúvěrů. Jen asi 15 procent z úvěrů je použito na koupi bytu nebo rodinného domu a 13,6 procenta pak na rekonstrukci. Téměř 40 procenty překlenovacích úvěrů lidé financují koupi staršího bytu nebo rodinného domu. Více než čtvrtina meziúvěrů je využita na rekonstrukce a jen zhruba 20 procent slouží k financování nového bytu nebo domu.

Od roku 1993 stavební spořitelny uzavřely celkem 7,6 milionu smluv a v současné době jich je v platnosti 4,9 milionu. Téměř 1,3 milionu nových smluv o stavebním spoření bylo uzavřeno v loňském roce. Státní podpora stavebního spoření vyplacená v loňském roce dosáhla téměř 11,1 miliardy korun, což je zatím nejvíce od roku 1993, kdy začaly spořitelny nabízet stavební spoření. Celkově stát podpořil stavební spoření již 47,1 miliardami korun.

-gs-,-ak-



! Akcionáři Agrobanky mohou žalovat její prodej GE Capital !

! Přehled a vývoj cen rodinných domů v ČR v roce 2002 !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření