Aktuální vývoj cen bytů, rodinných domů a stavebních pozemků. Letos se očekává růst pouze v řádu jednotek procent

Ceny nemovitostí v Česku jsou na historickém maximu. V roce 2021 rostly ceny bytů, domů i stavebních pozemků o více než třetinu, což bylo nejvíce v Evropě. Za uplynulých deset let se ceny nemovitostí v Česku více než zdvojnásobily. K růstu cen bytů i rodinných domů výrazně přispěla zejména vysoká poptávka po nemovitostech, pomalá výstavba, rostoucí ceny stavebních materiálů i práce a v neposlední řadě také velmi nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Jaký je aktuální vývoj cen bytů, rodinných domů a stavebních pozemků?

„Letos porostou ceny nemovitostí pouze v řádu jednotek procent. Důvodem jsou již velmi vysoké ceny nemovitostí a také skokově rostoucí úrokové sazby úvěrů na bydlení. Aktuálně se již sazby u hypoték dostaly nad pětiprocentní hranici. Od dubna musí navíc zájemci o hypotéku splňovat přísnější podmínky pro získání úvěru na bydlení,“ uvádí hypoteční specialistka Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamíru.cz.

Srovnejte si hypotéky a zjistěte své možnosti

V loňském roce vzrostly podle dat Eurostatu ceny nemovitostí v Česku o více než čtvrtinu, což bylo nejvíce ze všech zemí Evropské unie (pozn. v roce 2021 vzrostly ceny nemovitostí v zemích EU v průměru o 10 procent). „Byty, domy a pozemky velmi rychle zdražovaly nejen v České republice, ale i v okolních zemích. Důvodem byly podobně jako u nás nízké úrokové sazby hypoték a obavy z rostoucí inflace. Ze sousedních zemí vykázalo nejvyšší růst cen nemovitostí Rakousko, následované Německem, Polskem a Slovenskem,“ dodává k aktuální statistice Veronika Hegrová. V roce 2021 podle HB Indexu nejvíce rostly ceny pozemků, a to meziročně o 23,2 procenta. Solidní růst mají za sebou i ceny bytů, jejichž hodnota se zvýšila o 18,8 procenta. Meziročně narostly i ceny domů, které si za rok připsaly 17,9 procenta.

Nejdražší jsou nemovitosti v Praze a Brně

Cenu nemovitosti ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ty hlavní patří především lokalita, její občanská vybavenost a rovněž technický stav nemovitosti. Nejžádanější jsou dlouhodobě byty ve velkých městech. Kupující si ovšem musí na jejich pořízení připravit více peněz. V Praze i Brně již průměrná cena za metr čtvereční bytu překonala hranici sto tisíc korun. Výrazně levněji dnes pořídíte byt například v Ústí na Labem, Ostravě nebo Jihlavě,“ uvádí Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Vývoj ceny nemovitostí v roce 2022

Ceny kvalitních nemovitostí v žádaných lokalitách porostou i v letošním roce, i když tempo růstu bude mnohem nižší než v uplynulých letech. S velkou pravděpodobností se růst cen nevyrovná inflaci, která je nyní velmi vysoko. Podle prognózy České národní banky může inflace v roce 2022 dosáhnout hodnoty 13,1 procenta.

„Poslední dva roky jsme svědky extrémního růstu cen většiny stavebních materiálů, energií i ceny práce. Všechny tyto vstupy výrazně prodražují výstavbu i rekonstrukce stávajících nemovitostí. Mnoho důvodů pro zlevňování bytů, rodinných domů a pozemků není. Třeba ceny bytů klesají jen výjimečně, a to v situaci, kdy se nemovitost nachází v méně atraktivní lokalitě nebo ji majitel potřebuje co nejrychleji prodat,“ doplňuje Veronika Hegrová.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality