Jaký kotel si pořídit? Známe rozdíly

Radek Stolář, 28.11.2022

Uvažujete nad výměnou kotle? Nebo stavíte dům a přemýšlíte, jaká je nejlepší kombinace vytápění? Poslední měsíce ukazují, že nejdůležitější je zaměřit se na dlouhodobou dostupnost a cenu paliva. Poradíme vám, jak se zorientovat v široké nabídce možností.

Kotel připojený na centrální topnou soustavu je řešení vhodné pro každý dům, který má funkční komín. Ve starších nemovitostech obvykle vyhřívají jednotlivé místnosti klasické radiátory s horkou vodou, v novostavbách se častěji instaluje teplovodní podlahové vytápění. Kotel si obvykle poradí i s kombinací obou variant.

Zatímco ještě před několika měsíci bylo velmi oblíbené vytápění plynem, se startem masového zdražování a omezení dodávek z Ruska se řada lidí snaží pořídit k plynovému kotli alternativní zdroj vytápění. Často je řešením kotel na pevná paliva. Jak si vybrat?

Plynový kotel

Výhodou je, že vytápění plynem je maximálně komfortní. V minulých letech se nejvíce instalovaly efektivní kondenzační kotle, které využívají takzvaný režim kondenzace vodní páry. Jako majitel se nemusíte o nic starat, pouze objednáte na kontrolu kominíka a případně technika na servisní prohlídku kotle. Velkou nevýhodou je naopak aktuálně přemrštěná cena za plyn a závislost na dodávkách ze zahraničí.

Kotel na pelety

Vytápění v automatickém kotli na pelety je téměř bezobslužné. Díky tomu se přibližuje komfortu, který nabízí topení plynem nebo elektřinou. Dokud má kotel v násypce dostatek paliva, funguje zcela samostatně. Plynule dopravuje pelety na rošt hořáku a podle požadované teploty reguluje chod vytápění a ohřívá teplou užitkovou vodu.

Díky vzdálenému přístupu přes mobil můžete vytápění jednoduše zapnout či vypnout a také měnit parametry. A jak často musíte dosypávat pelety do zásobníku? Podle jeho objemu a výkonu kotle je to potřeba obvykle jednou za pět až sedm dnů.

Pelety můžete jednoduše skladovat a převážet. Čištění ani vynášení popela není časově náročné, a pokud chcete, můžete na údržbu úplně zapomenout díky dostupnému příslušenství (automatické odpopelnění, čištění pomocí stlačeného vzduchu). Jednou za rok je povinná kontrola spalinové cesty a jednou za tři roky vás čeká povinná revizní kontrola kotle. To platí pro všechny typy kotlů na pevná paliva.

Kotel na dřevo

Kusové dříví na rozdíl od pelet neumožňuje, aby vytápění probíhalo automaticky. Proto mají kotle na dřevo vždy ruční plnění paliva. Bez pravidelného přikládání oheň vyhasne a sám se nezapálí. Na druhou stranu vytápění dřevem vychází levněji než topení peletami. Čas mezi nutným přiložením lze prodloužit například instalací akumulační nádrže, která uchovává přebytečné teplo pro pozdější použití. Pokud má kotel vysokou účinnost a používáte vhodné dřevo (suché a tvrdé), nebudete muset chodit do kotelny tak často.

Chod moderních zplynovacích kotlů ovládá elektronická řídicí jednotka, která řadu úkonů dělá automaticky za vás. Pokud kotel na dřevo připojíte k internetu, můžete používat také aplikaci do mobilu nebo počítače. Na dálku tak jde zkontrolovat průběh vytápění a nastavení teploty.

Kotel na uhlí

Díky pokročilým technologiím splňují moderní kotle na hnědé uhlí všechny ekologické podmínky. Obvykle spadají do 4. emisní třídy, dodržují ekodesign a majitelé je mohou bez problémů využívat i v budoucích letech.

Velkou výhodou odhořívacích kotlů je jednoduchý provoz a obsluha. Tento typ s manuálním přikládáním ke svému chodu nepotřebuje elektřinu a často v nich lze spalovat jak uhlí, tak dřevo. Díky ceně paliva jde o jedno z nejlevnějších řešení pro domy nebo chalupy.

Nechcete uhlí přikládat manuálně? Pak si můžete vybrat kotel na uhlí v automatickém provedení, který funguje bezobslužně několik dnů.

Kombinace pevných paliv

Pokud se nemůžete rozhodnout, které palivo je pro vás to pravé, ponechte si možnost volby. Český výrobce kotlů OPOP má v nabídce kombinace, které vám umožní palivo libovolně střídat.

Můžete si zvolit set kotlů na pelety a na dřevo, nebo si pořídit kotel na uhlí s hořákem na pelety. V obou případech vám používání pelet svým automatickým provozem uvolní ruce, zatímco při využívání dřeva či uhlí budete víc šetřit náklady na palivo.

Zdroj fotek: Shutterstock, OPOP

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika