UBM plánuje stavět nejen bytové domy, ale také administrativní budovy ze dřeva. Většímu rozšíření dřevostaveb v České republice však brání stávající legislativa

Zdroj: TZ Crestcom

UBM Development Czechia má v realizaci ekologických dřevostaveb velké ambice. V České republice plánuje společnost realizovat vedle rezidenčních projektů také administrativní budovy po vzoru mateřské společnosti UBM Development AG, která je staví v Rakousku či Německu. UBM Development Czechia nedávno zahájila stavbu rezidenčního projektu Timber Praha, v rámci něhož nabízí celkem 62 bytových jednotek v moderních vícepodlažních dřevostavbách z masivních dřevěných panelů. Ilustruje tak výhody dřeva jakožto stavebního materiálu, mezi které patří zejména minimální uhlíková stopa, kratší doba výstavby a rovněž pozitivní účinky na zdraví a životní pohodu. Cílem UBM je přispět ke změně zastaralé legislativy, která brání širšímu rozšíření tohoto ekologického a udržitelného druhu výstavby na území České republiky a neumožňuje stavět budovy vyšší než čtyři podlaží, resp. 12 metrů požární výšky.

Projekt Timber Peak (Mainz, Německo )

 

Zatímco společnost UBM Development AG připravuje nyní například v Mainzu 12podlažní administrativní budovu Timber Peak, na jejíž výstavbu se použije 6 000 m 3 dřeva , v tuzemsku naráží na rigidní normy. „K tomu, aby u nás mohly vznikat stavby vyšší než 12 metrů požární výšky je třeba změnit platnou legislativu. Problematická je de facto jedna tabulka udávající požární normu čtyř nadzemních podlaží. Jakékoliv obavy z výstavby vyšších budov jsou ale naprosto zbytečné. V okolních zemích jako je Německo či Rakousko, ale i ve Skandinávii se již osmi- až dvanáctipodlažní dřevostavby staví standardně a případná rizika jsou zcela srovnatelná s ostatními typy staveb,“ vysvětluje jednatel UBM Development Czechia Josef Wiedermann a dodává : „V tomto směru chceme působit na české zákonodárce a první projekt dřevostaveb Timber Praha jim ukazovat jako příklad dobré praxe. Začali jsme se rovněž účastnit konferencí, seminářů a dalších akcí k tomuto tématu, mimo jiné také v Parlamentu ČR. První návrh nových norem by podle posledních informací měl vzniknout za zhruba dva až tři roky, bude se pak ale ještě dlouze schvalovat. To je z našeho pohledu příliš pomalé, a proto bychom rádi pomohli celý proces urychlit.“

V průkopnickém projektu UBM nahradilo dřevo původní beton

UBM Development Czechia nedávno oznámila výstavbu a prodej svého pilotního projektu dřevostaveb v České republice. Jedná se o první dřevěné vícepodlažní bytové domy v novodobé historii hlavního města Prahy s názvem Timber Praha. V městské části Praha-Řeporyje dosáhnou budovy s ohledem na platné normy maximální výšky čtyř nadzemních podlaží. Vznikne zde 62 bytů o dispozicích 1+kk až 4+kk a velikosti od 39 m2 do 110 m2. S výjimkou podzemní železobetonové nosné konstrukce půjde o čistou dřevostavbu. Dodavatelem dřevěné části nadzemních pater se stala zkušená rakouská firma ELK s rozsáhlým know-how v oblasti dřevostaveb.

Projekt byl architektonickým studiem Casua původně koncipován jako klasická stavba z betonu. V souladu s vizí společnosti UBM Development AG, která plánuje stát se největším evropským developerem ekologických budov s dřevěnou konstrukcí, jej projekční oddělení UBM změnilo na dřevostavbu. Na technickém řešení se podílela společnost Prodesi/Domesi. Přeměna návrhu bytového domu z klasické konvenční stavby na dřevostavbu byla pro nás velkou výzvou, především s ohledem na požární řešení. Dokázali jsme najít zajímavé technické řešení, které ještě nikdo v ČR neaplikoval, a úspěšně ho projednali s Hasičským záchranným sborem. Výsledek je použitelný i na mnohem větší projekty v blízké budoucnosti. Nyní je už realizace Timber Praha v plném proudu a nás velmi těší, že jsme u výstavby vůbec prvních dřevěných vícepodlažních bytových domů v novodobé historii Prahy,“ říká Zdeněk Konvalina, manažer technického řešení projektu ze společnosti Domesi Timber Construction.


Dřevo se dostává do popředí i díky rychlosti a přesnosti zpracování CLT panelů

Ve stavebnictví se v minulosti využívalo dřevo zejména jako estetický přírodní materiál. V současné době se ve velké míře stává i materiálem stavebním, což umožňují pokročilé technologie jeho zpracování. Jedná se například o inovativní CLT panely (křížem lepené dřevo) používané rovněž pro výstavbu mnohapodlažních kancelářských budov a ze kterých se staví například také rezidenční projekt Timber Praha. CLT panely vynikají velkou pevností, únosností a velmi dobrou požární odolností.

 

UBM současně implementuje moderní technologii prefabrikace. Jednotlivé dřevěné prvky se vyrábí v továrně a na stavbu přijíždějí kamióny s již hotovými díly. Zvyšuje se tím preciznost a kvalita provedení, ale také se zkracuje doba výstavby. „V případě Timber Praha už máme například z továrny hotovou fasádní stěnu, a to i s vnějším obkladem z modřínu. Montáž dřevěných částí tří nadzemních podlaží jednoho bytového domu nám takto zabere zhruba tři týdny. Všechny domy budou trvat cca tři měsíce. Poté nás čeká zhruba dvouměsíční kompletace. Projekt budeme mít dokončen za zhruba 5,5 měsíce od doby zahájení dřevěné montáže. Celková doba výstavby s využitím prefabrikace je tak u dřevostaveb výrazně kratší než výstavba klasickým způsobem na staveništi,“ popisuje Tomáš Krejčí, ředitel projekčního oddělení UBM Development Czechia.

 

(Nejen) Bydlení s dobrou energií: benefity pocítí obyvatelé i příroda

Použití dřeva jakožto stavebního materiálu je rovněž šetrné k životnímu prostředí. Jedná se o obnovitelný a plně recyklovatelný materiál. UBM dbá na certifikaci dřeva (PEFC, FSC), která zaručuje trvale udržitelné hospodaření. Staví se navíc pouze z přírůstků. Namísto jednoho pokáceného stromu zasadí správce lesa dva až tři nové stromy. Velkou výhodou dřeva je pohlcování emisí oxidu uhličitého. N apříklad v projektu Timber Praha se použije 1 800 m3 dřeva, které na sebe bude vázat 1 800 tun CO2.

Projekt Timber Praha 

Dřevo je prospěšné i z hlediska vlivu na lidské zdraví a psychiku, snižuje stres a zvyšuje produktivitu. Dřevostavby jsou proto vhodné nejen pro bydlení, ale také jako kancelářské či vzdělávací objekty. Dřevo zároveň vyniká dobrými izolačními a akustickými vlastnostmi, navíc je schopné optimálně vyrovnávat vlhkost v interiéru. Vytváří zdravé vnitřní prostředí, přirozeně eliminuje viry a bakterie. Například koronavirus se na dřevěné stěně udrží pouhých sedm až osm hodin, zatímco v betonové nebo zděné budově až dva dny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika