Česká technologie pomáhá maximalizovat životnost dřevostaveb. Chystá se dobýt i Japonsko a Skandinávii

Prodlužovat životnost dřevostaveb a chránit před nadměrnou vlhkostí budovy i zdraví jejich uživatelů. To je hlavní poslání české společnosti SENZOMATIC, jejíž technologie je svým řešením v rámci zámoří a Evropy, kde má za sebou přes 700 úspěšných realizací, naprosto unikátní. Kromě rodinných dřevostaveb monitoruje i velké komerční, průmyslové a historické objekty. Aktuálně probíhá její expanze do sousedního Slovenska, Rakouska a Německa. V budoucnu by se ráda prosadila také ve Skandinávii nebo v Japonsku, kde jsou dřevostavby enormně populární.

Technologie SENZOMATIC umožňuje nepřetržitý monitoring úrovně vlhkosti ve stavbách a varuje před potenciálními úniky vody. Funkčnost systému zajišťují chytré senzory, které v nemovitostech – zejména na nepřístupných místech – sbírají data jak o vlhkosti samotné konstrukce, tak vzdušné vlhkosti a teplotě. Ta jsou následně přes řídicí jednotku každých pět minut posílána k analýze.

„Naše technologie je založena na pokročilých algoritmech. Díky tomu získané údaje vyhodnocuje v reálném čase a v případě odhalení problému klienta včas informuje,“ popisuje Miroslav Veselý, CEO společnosti SENZOMATIC. Systém tak plní roli preventivního opatření, které však dokáže ušetřit velké množství peněz. „Ve chvíli, kdy je vlhkost v objektu pozorovatelná už pouhým okem, je jednoduše pozdě. Majitele nemovitosti pak čekají finančně nákladné opravy, mnohdy v řádech statisíců a v případě větších komerčních budov až milionů,“ doplňuje.

Česká technologie z univerzitního prostředí

Samotnou technologii vyvinuli v roce 2014 odborníci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého učení technického v Praze (ČVUT UCEEB). Hlavním smyslem výzkumu bylo nalezení inteligentního řešení pro dřevostavby, které by umožňovalo chránit tyto objekty a jejich uživatele před nežádoucí vlhkostí.

„Jsme součástí několika komerčních projektů výstavby budov s rozlohou mezi pěti až deseti tisíci metry čtverečními. Do takových objektů instalujeme pět set až osm set senzorů na místa, která konzultujeme s architekty nebo investory. Z pohledu vlhkosti bývají častým problémem těchto areálů ploché střechy, u kterých pomáháme minimalizovat problémy s průsaky vody,“ uvádí Veselý.

Expanze na zahraniční trhy

Vzhledem k narůstajícímu počtu úspěšných zakázek v Česku a okolních zemích společnost přirozeně posiluje svou pozici v zahraničí. Proto se nedávno rozhodla pro změnu názvu své značky – dříve totiž byla na trhu známá pod jménem MoistureGuard. „Pro rebranding technologie z MoistureGuard na SENZOMATIC jsme se rozhodli hlavně z důvodu rozšiřování portfolia našich produktů. Motivem byla také probíhající expanze do Německa, Rakouska a později do Skandinávie nebo Japonska,“ vysvětluje zásadní krok Veselý. Právě v zemi vycházejícího slunce a na severu Evropy úroveň dřevostavitelství vysoce přesahuje tu tuzemskou. Veselý je však přesvědčen, že i v Česku bude četnost využívání dřeva na stavbách dále narůstat. „Když naše technologie před devíti lety začínala, stavělo se zde v průměru pět set nových dřevostaveb ročně. Dnes je to šestkrát tolik. Nahrává nám také zájem lidí o udržitelnější stavebnictví, kam míří i legislativa Evropské unie. Dnes mají některé státy dokonce definováno, kolik procent dřeva, jakožto obnovitelného materiálu, musí být v nových stavbách zastoupeno,“ komentuje.

Kromě klasických rodinných dřevostaveb vidí firma stále větší potenciál v kancelářských, hotelových i rezidenčních vícepatrových projektech. Svými aktivitami oslovuje čím dál více potenciálních investorů, kteří využívají nové technologie k ochraně životního prostředí i zdraví uživatelů nemovitostí.

 


O SENZOMATIC

Technologie pochází z Výzkumného centra pro energeticky účinné budovy Českého vysokého učení technického (ČVUT UCEEB). Je výsledkem víceletého projektu zaměřeného na efektivní měření vlhkosti a účinky vlhkosti ve dřevě. SENZOMATIC se specializuje na rozvoj, instalaci a vyhodnocování dat unikátního systému nepřetržitého sledování vlhkosti přímo ve stavební konstrukci stavby a dalších exponovaných místech. Upozorňuje na úniky vody a tvorbu vlhkosti z nejrůznějších zdrojů a zároveň informuje o komplexním stavu vlhkosti i kvality vzduchu v budově. V Evropě má za sebou více než 700 úspěšných projektů. Aktuálně vstupuje na slovenský, německý a rakouský trh. Do budoucna plánuje expanzi do Japonska nebo Skandinávie.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy