Trendy v interiérovém osvětlení

Redakce, 11.11.2023
osvětlení

Brzké stmívání a dlouhé noci asi nedělají radost nikomu. Naštěstí tu je interiérové osvětlení, s nímž si můžeme svůj světelný deficit vynahradit – samozřejmě s mírou a rozumem, přesto stylově. A jaké jsou největší trendy současnosti?

Můžeme pozorovat dvě lehce protichůdné tendence, kdy na jedné straně jsou minimalistická svítidla ze skla a kovu, na druhé zase útulné pletené dekory a přírodní materiály. Tato pojetí však nutně nemusí být v rozporu a dají se i citlivě kombinovat.

Minimalismus

Aktuálním hitem jsou svítidla s jednoduchým, ale precizním provedením ze skla a kovu. Možnosti ztvárnění této kombinace jsou takřka neomezené, takže si ji můžeme naplno vychutnat nejen u závěsných svítidel (které samozřejmě hrají prim), ale i stojacích a stolních lamp. Někdy působí toto spojení lehce industriálně, jindy – třeba při použití mosazi či mléčného skla – dodává interiéru nostalgický nádech. V kombinaci se zlatou či vysokým leskem se zase vnáší glamour efekt. V současnosti však jednoznačně vítězí matný černý kov a kouřové či metalické detaily.

Přírodní materiály

V interiérovém designu se stále víc prosazuje útulné pojetí interiéru a tzv. biofilní design. S ním souvisí i rostoucí obliba přírodních materiálů, zejména těch exotických. Vedle svítidel s dřevěnými prvky tak můžeme vidět především lampy se stínidly z bambusu či ratanu, které si získaly oblibu jak ve skandinávsky laděných domácnostech, tak v boho bydlení. Dalším projevem tohoto trendu jsou stolní lampy s keramickými podstavci, mj. v terakotovém vzhledu.

Podlahové a nízko posazené lampy

nejsou žádnou novinkou, v současnosti je však specifický trend menších podlahových lamp, případě nízko umístěných lamp stolních . V kombinaci se zdroji tlumeného žlutého či oranžového světla jsou ideálním večerním osvětlením, které vytváří příjemnou intimní atmosféru.

 

Chytré osvětlení

Díky nejnovějším vědeckým poznatkům o trochu více rozumíme tomu, jak nás světlo (jak přirozené, tak umělé) ovlivňuje a jak zásadní vliv může mít na naše zdraví. Když máme toto poznání na paměti, můžeme si s moderními technologiemi nadimenzovat osvětlení , které bude dokonale vyhovovat našim potřebám a požadavkům. Moderní LED svítidla nám umožňují pracovat jak s intenzitou, tak zbarvením světla a lépe tak přizpůsobovat umělé osvětlení účelu i denní době.

Zdroj: Moebelix.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry