Role ceny materiálu a pracovní síly v developmentu

Královský dvůr Karlštejn – foto ČSNF

V posledních letech jsme v České republice (ČR) svědky výrazného růstu cen stavebního materiálu. Tento trend ovlivňuje řada faktorů, a jedním z nich jsou i samotní developeři, dále pracovní síla i vývoj stavby. ČSNF GROUP při plánování a realizaci staveb počítá s riziky a cenovými výkyvy u stavebních materiálů. Díky své pozici na trhu a dlouholetým zkušenostem s developmentem vždy usiluje o co nejmenší dopady na své klienty.

Developerské projekty mají obrovský dopad na poptávku po stavebním materiálu. Když developer plánuje stavbu nového objektu, musí nakoupit veškerý potřebný materiál. Pokud je poptávka po stavebním materiálu vysoká, ceny se zvyšují. To je způsobeno jednoduchým principem nabídky a poptávky. Pokud je poptávka vyšší než nabídka, ceny rostou. Developery tedy můžeme považovat za jeden z faktorů, který výrazně ovlivňuje ceny stavebního materiálu.

Dalším prvkem, který ovlivňuje ceny stavebního materiálu, je konkurence mezi developery. V ČR je mnoho developerů, kteří staví podobné projekty. To vede k závodu o zdroje, kdy každý developer se snaží získat potřebný materiál co nejlevněji a nejrychleji. Tato konkurence rozdělení na více dodacích míst vede k růstu cen, protože dodavatelé mají větší vyjednávací sílu. Pokud je však na trhu pouze jeden developer, který staví velký projekt, může mít větší vyjednávací sílu a tím pádem i vliv na ceny stavebního materiálu.

Politika a regulace jsou dalšími okolnostmi, které má zásadní vliv na cenovou hladinu. V Česku existují různorodé předpisy a normy, které se týkají stavebnictví a zásadně promlouvají do cenotvorby za stavební materiál. Například pokud jsou na stavební materiál uvaleny vysoká cla nebo daně, zvyšuje se jeho cena. Naopak, když jsou předpisy laxní a umožňují snadný dovoz materiálu, může dojít k poklesu cen.

V neposlední řadě je také důležité zmínit vliv pracovní síly na vývoj stavby. ČR má dlouhodobě nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví. To vede k růstu mezd a nákladů na pracovní sílu. Tyto výdaje se promítají do celkové ceny stavby a představují významnou roli při průběhu výstavby developerských projektů i rodinných domů. Chybějící kvalifikovaná pracovní síla i nedostatek kvalitních pracovníků ve stavebnictví má vliv na různé aspekty výstavby a může podstatně ovlivnit její tempo, kvalitu a náklady.

Nedostatku pracovní síly vede v neposlední řadě i k prodloužení a zpoždění doby výstavby. Je to způsobeno tím, že developer nemá dostatek pracovníků na stavbě, nebo že pracovníci nemají potřebné dovednosti a zkušenosti. Prodloužení doby výstavby znamená, že se prodlužuje doba pronájmu zařízení, dohodnuté termíny se mohou posouvat a celkové náklady na projekt se zvyšují.

Nouze o kvalitní pracovníky ve stavebnictví vede také k vyšší fluktuaci. Když mají firmy nedostatek zaměstnanců, tak jsou více motivováni k přechodu mezi různými stavebními projekty, což může způsobit nestabilitu na stavbě. A zase tento fakt negativně dopadá na průběh výstavby a zpomaluje její tempo.

Deficit pracovníků ve stavebnictví má dlouhodobé důsledky. Pokud se stav neřeší a nedochází k dostatečnému vzdělávání, přípravě nových pracovníků, tak to vede k dalšímu zhoršování situace a prodlužuje se doba na zlepšení,“ uvádí Tomáš Běhounek, COO ČSNF Group. To samozřejmě platí i pro cizince, urychlením příslušných povoleních, jako jsou víza, by situaci určitě odlehčilo a developerům a stavebním firmám pomohlo.

Celkově lze konstatovat, že nedostatek kvalifikované pracovní síly ve stavebnictví v České republice má významný vliv na průběh výstavby. Protahování doby výstavby, nižší kvalita provedených prací, vyšší náklady a nestabilita pracovní síly jsou jen některé z důsledků. Všechny subjekty očekávají, aby státní správa situaci urychleně řešila a na pracovní trh měl dostatečné množství kvalifikovaných pracovníků v oboru.

„Jelikož naše dceřiná firma má mnohaleté zkušenosti s mezinárodním obchodem, jsme schopni si některý stavební materiál zajišťovat po vlastní ose, což nám samozřejmě umožňuje určitou flexibilitu a nižší náklady na stavbu u našich projektů,“ dodává své zkušenosti Tomáš Běhounek z ČSNF Group.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy