Kdy lze ještě bezpečně odeslat vánoční dárky? Známe nejzazší termíny pro jednotlivé dopravce

Většina české populace nakupuje vánoční dárky na internetu. S rychle se blížím datem svátků je proto stále důležitější otázka, do kdy objednat dárky, aby do Vánoc stihly k zákazníkům bezpečně dorazit. Odpověď najdete v přehledu společnosti Upgates, který zahrnuje největší dopravní společnosti.

„Předvánoční sezóna má vrchol tradičně okolo 12.12, kdy e-shopy očekávají největší nával. Tradičně velká část objednávek ale přichází na poslední chvíli. Už nejde o tak silné dny jako okolo zmiňovaného 10.12., ale i takto jsou tyto dny ve srovnání s průměrným provozem během roku 2-3 násobné. Nejzazším datem, kdy lze ještě bezpečně odeslat vánoční dárky je u většiny dopravců středa 20. prosince (např. Česká pošta, DPD, Zásilkovna). Někteří dopravci uvádí jako poslední den úterý 19. prosince (např. WEDO), někde ale naopak lze zásilku podat ještě i ve čtvrtek 21. prosince (např. PPL),“ popisuje Michal Benatzky, marketingový manažer společnosti Upgates, předního dodavatele e-shopových řešení.

balíky ilustrační obrázek

Zásilkovna: hojně využívaný dopravce zveřejnil nejzazší termíny, u kterých je velmi pravděpodobné, že dárky dorazí včas. Jde o 20.12.2023 pro podání zásilky na depu, nebo svozem a 19.12.2023 při podání na výdejních místech. Zásilky bude samozřejmě možné podávat i po tomto datu. Výrazně už ovšem roste riziko, že dopravce zboží do svátků nedoručí. V případě, že Zásilkovnu používáte pro zahraniční zásilky, zkontrolujte si přehled pro jednotlivé země, který je zveřejněn na blogu Zásilkovny. Zásilkovna také uvádí, že pro její externí dopravce v rámci služby CZ Zásilkovna Domů HD (Home Delivery) bude poslední doručovací den sobota 23.12.2023.

Zásilkovna také jako každý rok zkrátila dobu, po kterou je zboží k dispozici pro vyzvednutí, a to ze 7 dní na 5 dní. Prodloužení je pak možné maximálně o dva dny. V Z-Boxech jsou pak zásilky uloženy dva dny s možností prodloužení o jeden den.

Česká pošta/Balíkovna: U České pošty, která provozuje i službu Balíkovna, je nejzazším termínem pro odeslání zboží středa 20.12. 2023.

DPD: Také dopravce DPD už zveřejnil datum bezpečného podání zásilky. Přepravce jako toto datum uvádí středu 20.12.2023. DPD zároveň upozorňuje, že nejde o termín objednání zboží u e-shopu, ale předání zásilky přímo dopravci.

PPL: Tato doručovací společnost doručuje zásilky do pátku 22.12.2023. PPL uvádí, že balík do tohoto data doručí s pravděpodobností 98 % v případě, že bude dopravci předán do čtvrtka 21.12.2023.

GLS: Velmi podobné termíny zveřejnil také dopravce GLS. Zákazníkům doporučuje objednávat do 18.12.2023, aby e-shopeři měli dostatek času předat dopravci balík do 20.12.2023. Díky tomu může být do Vánoc bezpečně doručen. Objednávky pro svoz doporučuje GLS vytvořit do 19.12.2023 do 19:00 hodin večer.

WEDO: Nejzazší termín pro podání vánočních dárků je úterý 19.12. 2023.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky