Blíží se povinná výměna nevyhovujících kotlů. Státní dotace lze využít i na tepelné čerpadlo

Redakce, 5.3.2024
tepelné čerpadlo ilustrační

Se zářím tohoto roku vstupuje v platnost novela zákona o ovzduší, jejímž cílem je snížit jeho znečištění a zlepšit kvalitu života obyvatel českých měst a obcí. Od 1. září 2024 tak bude zakázáno užívat kotle 1. a 2. emisní třídy podle normy ČSN EN 303-5, kdy bude nutná jejich výměna za jiný zdroj tepla. A přestože za porušení zákona bude hrozit pokuta do výše 50 tisíc korun, kterou bude možné ukládat opakovaně, lidé s výměnou i nadále vyčkávají. Finančně však může s výměnou kotle pomoci občanům i stát, který k této příležitosti nabízí hned několik dotací.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) odhaduje aktuální počet starých kotlů v 1. a 2. emisní třídě na přibližně 150 tisíc, Asociace podniků topenářské techniky (APPT) pak toto číslo dle svých statistik navyšuje až na 250 tisíc. Zájem o výměnu je navíc podle APTT všeobecně velmi nízký, a to i navzdory blížícímu se termínu zákazu. „Od druhého pololetí roku 2023 nastal napříč celým oborem topenářské techniky obrovský útlum, který není záležitostí pouze Česka, ale dle našich informací významné části celé Evropské unie, a který je pravděpodobně spojen s celkovým poklesem tržeb i v jiných oborech,“ konstatuje prezident APTT Zdeněk Lyčka.

Provozovateli kotlů první a druhé emisní třídy podle Lyčky zůstávají především rodiny s nižšími příjmy, které v současnosti řeší jiné problémy než výměnu kotle. I proto zůstává číslo nevyhovujících kotlů nadále tak vysoké. Těmto občanům však nabízí pomoc stát, a to prostřednictvím několika dotací, které na výměnu kotlů vyhlásil.

První variantou je kotlíková dotace, v rámci které jde získat až 95 % nákladů zpět, tedy až 180 tisíc korun. „Domácnosti s nižšími příjmy mohou pro výměnu starého kotle za ekologický zdroj vytápění využít kotlíkovou dotaci, která je vyhlašována jednotlivými kraji ČR, jejichž prostřednictvím je nyní k dispozici 1,4 miliardy korun,“ uvádí Dominika Pospíšilová z Ministerstva životního prostředí ČR. Kromě toho mohou domácnosti vyměnit zastaralé kotle za čerpadla prostřednictvím Nové zelené úsporám, která může pokrýt až polovinu nákladů. O dotace však lze zažádat pouze do srpna letošního roku,

Výměna za ekologické zdroje vytápění

Nová zelená úsporám zároveň nabízí při výměně těchto kotlů také dotaci na tepelná čerpadla. Ta se pohybuje od 80 000 do 100 000 korun, v závislosti na typu čerpadla a jeho využití. „Vyřízení státní dotace může být pro mnohé zájemce o tepelné čerpadlo náročným administrativním procesem. Proto máme k dispozici odborně vyškolené specialisti, kteří s čerpáním státní dotace rádi pomohou,“ komentuje situaci Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 klima, která se zabývá mimo jiné i montáží tepelných čerpadel.

Při pořízení tepelného čerpadla je vždy nasnadě otázka, zdali bude potřeba úprava stávajících rozvodů. Vždy je však nutné vzít v úvahu vybraný projekt a konkrétní instalaci. „Není rozhodně pravidlem, že by muselo vždy dojít k přebudování topného systému. Výhodné je tepelné čerpadlo pro podlahové vytápění, kde bude nejúčinnější, dá se však se použít i pro radiátory nebo pro smíšené systémy ,“ popisuje instalaci Martin Mrajca. Jak navíc dodává, tepelná čerpadla lze instalovat do nových domů i starších objektů. Hlavní je zjistit tepelnou ztrátu objektu, dle které vám odborník doporučí výkon zařízení. Správně vybrané čerpadlo může nabídnout kromě nové úrovně komfortu i výrazné finanční úspory.

V Česku je nejrozšířenějším typem čerpadla technologie vzduch a voda, a to díky své jednoduché instalaci a minimálním požadavkům na prostor. Tento typ odebírá energii přímo z venkovního vzduchu a získané teplo využívá pro vytápění nemovitosti a ohřev vody. Dalšími, v Česku méně využívanými typy jsou pak čerpadla využívající dostupnou energii ze vzduchu či zemních vrtů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky