Copernicus: Sopečné emise SO2 z Islandu dosáhnou kontinentální Evropy

Animace předpovědi celkového sloupce SO2 systému CAMS Animace předpovědi celkového sloupce SO2 systému CAMS inicializované 19. března 2024 v 00 UTC (zdroj:CAMS/ECMWF)

Dne 17. března došlo na islandském poloostrově Reykjanes k erupci sopky. Ze čtyř sopečných erupcí, které byly v regionu od prosince zaznamenány, byla tato zatím největší. Služba pro monitorování atmosféry (CAMS) programu Copernicus sledovala sopečný smog oxidu siřičitého (SO2), které erupce vypouštěla, a které se přenášely směrem do Evropy.

Předpovědi složení atmosféry v systému CAMS, založené na asimilaci družicových pozorování, zahrnují informace o množství SO2 v atmosféře, jehož významným zdrojem mohou být sopečné erupce. Předpovědi vypracované pro Island po erupci ukazují chuchvalce sopečných emisí se zvýšeným celkovým zatížením sloupce (až 10 Dobsonových jednotek), která se pohybují východně od severního Atlantiku přes Irsko a Spojené království, ve středu dosáhnou Skandinávie, cestují přes Balt a v pátek dosáhnou pobaltských států, Polska a severozápadního Ruska.

Vedoucí vědecký pracovník CAMS Mark Parrington k tomu říká: "Předchozí erupce neprodukovaly mnoho emisí SO2, které by bylo možné pozorovat a asimilovat v našem systému. Množství tentokrát emitovaného SO2 bylo v pozorováních velmi zřetelné a my pečlivě sledujeme, jak se mračna sopečného smogu přenášejí nad severní Evropu, i když neočekáváme, že by to mělo nějaký dopad na kvalitu přízemního ovzduší nebo klima."

Ředitel CAMS Laurence Rouil k tomu říká: "Sopečné erupce a úniky velkého množství sloučenin síry mohou ovlivnit nejen kvalitu ovzduší v přímo zasaženém regionu, ale také globální procesy, jako je koncentrace ozonu ve stratosféře. Dopady sopečných erupcí na Islandu v atmosféře zatím nejsou tak závažné, ale je důležité vývoj situace nadále sledovat."

Předpovědi SO2 v systému CAMS, inicializované na základě asimilovaných družicových pozorování a předpokládající počáteční výšku injektáže přibližně 5 km, předpovídají transport plum v následujících 5 dnech na základě integrovaného předpovědního systému (IFS) Evropského centra pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF). Předpovědi jsou inicializovány každých 12 hodin na základě nových pozorování. ECMWF implementuje CAMS jménem Evropské unie. Předpovědi CAMS zobrazují plynný SO2 v atmosféře, ale neposkytují informace o sopečném popelu, za který jsou zodpovědná poradní střediska pro sopečný popel (VAACs).

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy