Stěhování se do vlastních kancelářských budov se stává novým trendem, zejména v bankovním sektoru

Na pražském trhu s kancelářskými prostory dochází v poslední době k zajímavým transakcím, kdy si nájemci pořizují do vlastnictví celé kancelářské budovy. Jedná se o situaci, ke které zde doposud příliš často nedocházelo. Důvodem je nedostatek volných prostor v moderních kancelářských komplexech a také snaha firem o dlouhodobé zajištění stability a kontroly nad svým pracovním prostředím.

kanceláře ilustrační

Realitní trh v Praze se v posledních letech potýká s nedostatkem výstavby nejen v oblasti rezidencí, ale také v sektoru komerčních nemovitostí. Větší firmy se tak mohou dostávat do situace, kdy mají zájem o stěhování do nových prostor, ale pronájem v atraktivních lokalitách není dostupný. Nákup vlastní budovy se pro ně stává alternativou, která jim umožňuje dlouhodobě zajistit atraktivní a stabilní prostředí pro své zaměstnance,“ říká Radek Procházka, Managing Partner společnosti Prochazka & Partners, která se specializuje na poradenství v oblasti komerčních nemovitostí, a dodává: Zároveň se jedná o atraktivní uložení vlastního kapitálu i dlouhodobou investici, která může firmě v kontextu rostoucích nájmů přinést i finanční úsporu.“

Letos vzroste celková plocha pražských kanceláří o více než 80 tisíc metrů čtverečních, což je zhruba o 10 tisíc metrů čtverečních méně než v roce 2023. Zhruba polovina z toho je však již pronajata, navíc třetinu tvoří rekonstrukce stávajících budov. V příštím roce pak zřejmě dojde k dokončení pouze jedné nové budovy. Větší nájemci, kteří potřebují moderní prostory řádově pro stovky svých zaměstnanců, tak mají omezené možnosti výběru. Developeři zároveň ale disponují mnoha připravenými projekty, z důvodu zhoršených podmínek financování však neriskují zahájení výstavby před zajištěním předpronájmu na velkou část prostor. Řešením této situace tedy může být zájemce o celou budovu.

„V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu firem o vlastní nemovitosti. Zejména se jedná o společnosti, které mají pevné zázemí, stabilní obchodní model a jasnou strategii dlouhodobého rozvoje, kdy mohou dobře předvídat tržby. Není tak náhodou, že vlastní centrálou často disponují bankovní domy či pojišťovny,“ doplňuje Radek Procházka.

Zejména u bank je častým důvodem stěhování konsolidace provozů rozmístěných na více místech v Praze, kde historicky sídlily, ale z hlediska nákladů se nejednalo o optimální řešení. Ve vlastních budovách tak dlouhodobě sídlí například Komerční banka nebo ČSOB, z pojišťoven kupříkladu Kooperativa/VIG a Generali Česká pojišťovna. V minulých letech pak své nové centrály otevřely silné finanční skupiny KKCG a J&T. Za zmínku stojí akvizice kancelářské budovy Via Una v centru Prahy v ulici na Příkopě bankou Trinity Bank. V přípravě je projekt finanční skupiny Partners na Chodově nebo výstavba centrály České spořitelny, která je spojená s rozsáhlou revitalizací rozvojového území na Smíchově.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality