Novomanželské půjčky budou za šest až osm měsíců

Cianews.cz, 2.9.2004

Ještě šest až osm měsíců bude podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka trvat, než stát či banky začnou distribuovat připravované novomanželské půjčky. "V současné době na toto téma jednám s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou, předpokládám, že za několik málo týdnů bude hotový definitivní návrh," řekl ČIA Paroubek.

Po politickém rozhodnutí o formě poskytování zvýhodněných půjček a rozsahu dotací bude podle Paroubka ještě několik měsíců trvat, než se připraví systém pro udělování půjček. Ministerstvo pro místní rozvoj má zatím dvě varianty poskytování novomanželských půjček. První z nich, kterou preferuje ministerstvo financí, je poskytování úvěrů z fondu rozvoje bydlení. Druhou jsou bankovní úvěry s garancemi a dotacemi od státu. Podle názorů z bankovního sektoru však pro distribuci bude velkou bankovní síť potřebovat v každém případě.

"Zatím se o definitivní verzi nerozhodlo, je však pravda, že ve fondu pro rozvoj je peněz na tyto půjčky dost," řekl Paroubek. Podle jeho odhadu dosáhne objem poskytnutých úvěrů příští rok až 1,5 miliardy korun, fond disponuje zhruba 19 miliardami korun. Fond pro rozvoj bydlení již v současné době úvěry na podporu bydlení pro mladé lidi nabízí. Na základě nařízení vlády ze začátku roku 2002 poskytuje nízkoúročené úvěry v maximální výši 200 tisíc korun.

V případě, že by tyto půjčky nabízely banky požaduje Paroubek, aby to byly ústavy se širokou distribuční sítí. Fakt, že fond takovou sítí nedisponuje, nepovažuje ministr za problém. "V dnešní době není nutné provádět distribuci prostřednictvím bankovní sítě," uvedl Paroubek s tím, že alternativním distribučním kanálem může být například internet. Všechny tři největší tuzemské banky ČIA potvrdily, že případného výběrového řízení na poskytování novomanželských půjček by se zúčastnily.

Ministerstvo pro místní rozvoj zatím stále zpracovává dvě varianty novomanželských půjček, o kterých jedná s ministerstvem financí. Maximální výše půjčky, která bude sloužit na nákup bydlení by měla dosáhnout 300 tisíc korun. Pokud by půjčky poskytoval fond na rozvoj bydlení, byly by úvěry úročeny přibližně 1,5 procenta. Pokud by je nabízela některá komerční banka, činila by úroková dotace tři nebo čtyři procentní body.

-vp-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlet.cz