Desatero o digestořích

Living, 4.1.2005


Ještě před pár lety byla digestoř pokládána v kuchyni za nutné zlo, asi jako kuchařská čepice v závodní kuchyni. Dnes se z ní stala velmi vybíravá dáma, která na nás zhlíží pěkně shůry: chce více prostoru, vzduchu – a není levná.

Co se stalo?

Za prvé – kuchyni vám v případě stavební kolaudace bez digestoře neschválí. Za druhé – trend kuchyně spojené s obývacím pokojem vyvolal potřebu opravdu výkonného odsavače. Jinak se vám totiž časem „potáhnou“ knihy, zdi, elektronika i nábytek vrstvou mazlavého nánosu, protože pára, úžasný nosič tukových molekul, je pečlivě roznese všude po pokoji. Mikroskopický potah nelze z omítky a zdiva odstranit - a je pak ideálním prostředím pro bakterie. Ani aromatické látky, které se uvolňují při vaření, nejsou v kuchyni spojené s obytným prostorem žádné štěstí – zpočátku povzbudí vaše chuťové buňky, ale pak už budou „kolovat“ bytem jako tchyně na inspekční návštěvě. Proto je třeba je „zlikvidovat“ co nejrychleji okamžitě, jak se objeví - tedy hned nad varnou plochou. Úspěch této likvidace závisí kromě výkonu odsavače i na vhodné výšce jeho instalace nebo na případném průvanu během provozu digestoře – ten je v té době totiž zcela nežádoucí!

S párou nesmí odcházet teplo

Vzduch by se měl v místnosti vyměnit desetkrát, lépe však šestnáctkrát za hodinu. Přitom platí, že čím menší kuchyně, tím by měla být výměna vyšší. Důvod? V malé místnosti se vzduch rychleji nasytí. Dříve používaný výpočet na potřebný výkon digestoře (Qmin = minimální výkon, Qmax = maximální) při ploše například 16 m² a výšce stropu 2,5 m:
Qmin = 16 x 2,5 x 10 = 240 m3/h
Qmax = 16 x 2,5 x 16 = 480 m3/h
(čtěte: pro kuchyň s plochou 16 m potřebujete digestoř s minimálním výkonem 240 a maximálním 480 m/h] nelze ovšem dost dobře použít v místnostech s plochou kolem 50 i více metrů čtverečních a to právě bývá případ obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Mohlo by se vám totiž stát, že byste v zimě nestačili vytápět a platit za topení! V těchto prostorách se proto používají velmi výkonné digestoře (od 600 m/h a výše), ale jen omezenou dobu, aby zápach a páru odvedly co nejrychleji pryč.

Aby odtahové digestoře mohly vzduch s vodními parami odvádět pryč, musí být další přiváděn dovnitř. Nikdy však ne pomocí průvanu! U plastových oken se doporučuje například „čtvrtá poloha kličky“, pomocí může i větrací mřížka ve dveřích. Ale pozor, nikoliv dole, ale nahoře! Kuchyňské výpary se soustřeďují nahoře, nikoliv u podlahy.

10 nejdůležitějších rad pro používání digestoře

1 - digestoř pusťte asi pět minut před tím, než začnete vařit, aby v místnosti vznikl žádoucí podtlak, který pomáhá rychlejšímu odtahu

2 - pokud je to možné z prostorových důvodů, dopřejte si digestoř širší než varnou desku (oblíbená je „devadesátka“ nad šedesát centimetrů širokou varnou deskou)

3 - dveře a okna v těsné blízkosti odtahové digestoře musí zůstat během vaření zavřené, jinak by mohlo dojít k takzvanému příčnému proudění. Páru s tukovými částečkami může průvan ,odtáhnout´, ale zatímco pára se časem vrátí a zmizí, tuk by vám na nábytku i zdech zůstal

4 - u odtahových digestoří se vyhněte zbytečným ohybům odtahového potrubí (jeden ohyb vás „stojí“ asi 15 procent výkonu) nebo jeho zúžení. Vše má vliv na výkon i na hlučnost!

5 - důležitý je vedle zachování průřezu i použitý materiál odtahových trubek. Ideální jsou typy s vnitřním hladkým povrchem, u spirálových hadic (třeba „pružné“ rukávy) dochází v důsledku rozvíření vzduchu k výraznému snížení výkonu a hlavně ke zvýšení hlučnosti

6 - pozor, potrubí odvodu vzduchu k výstupu by mělo mít sklon asi 2° směrem dolů, nikoliv nahoru! Případně nahromaděný kondenzát by se totiž v případě odlišné teploty u venkovní stěny mohl vracet do kuchyně!

7 - pod digestoří nikdy neflambujte

8 - při fritování pod odsavačem pozor, horký olej či tuk může vzplanout sám od sebe

9 - odtah digestoře nelze řešit vývodem do komína, kam se odvádějí spaliny či zplodiny a ani do šachet, kam ústí topeniště

10 - pečlivě měňte či čistěte tukové filtry - mohou při přehřátí vzplanout, a to i tehdy, když je tvoří kovové materiály

Alena Řezníčková
Foto: archiv

Více informací najdete v Living 12/2004





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně