Podkroví - moderní bydlení s nádechem nostalgie

Podkroví - moderní bydlení s nádechem nostalgie

 

Domov nám poskytuje zázemí, pocit bezpečí, prostor pro relaxaci a odpočinek. Každý interiér je otiskem osobnosti svého tvůrce. Někdo dává přednost čistým, téměř strohým liniím bez  zdobných prvků, jiný tíhne k útulnému prostoru zaplněnému uměleckými drobnostmi. Co však sluší každému domu či bytu je světlo. Co nejvíce přirozeného denního světla a co nejvíce slunce.  

 



Okolí domu a základní představení

 

Dvoupodlažní dům, který jsme navštívili, je vzorovou realizací stavební firmy Refiz a také "živou" ukázkou unikátní technologie - dřevěné větrané kostry. Firma systém (hojně využívaný v západní Evropě) obohatila o užitečný prvek - jako jedna z mála v České republice doplnila skelet domu o větrací štěrbinu, která zaručuje dokonalé odvětrávání vlhkosti vznikající v obvodovém plášti. Ideální mikroklima domu podporuje také způsob, jak stavba vzniká, tedy montáž suchou cestou. Na rozdíl od klasické zděné technologie není třeba čekat, až budova vyschne. A ještě jednu sympatickou vlastnost mají tyto domy: "Příjemně a dlouho voní dřevem," říká ing. Jaroslav Petrák, majitel firmy Refiz. Že si stojí za svou prací, to dokázal i tím, že do přízemí domu umístil kanceláře firmy a do obytného podkroví se rovnou sám nastěhoval.

 Dům se nachází na okraji města Žďár nad Sázavou. Okolí stavby prošlo důkladnými úpravami, takže je radost nejen vyhlížet z oken, ale také vyjít z domu. My ovšem vstoupíme dovnitř, jdeme na návštěvu. 

 

Otevřený prostor

První dojem z obytného podkroví? Prostor a spousta světla. Centrální místností je obývací pokoj volně navazující na kuchyň, která není oddělena žádnou příčkou. Mastné páry a nežádoucí pachy z kuchyně do pokoje však neproniknou. Jednak díky silné digestoři, a jednak vlivem optimální  cirkulace vzduchu, kterou zajišťují střešní okna. Díky ideálnímu způsobu odvětrání mohl projektant řešit uspořádání obytného prostoru tradičním osvědčeným způsobem, který známe ze selských stavení. Jejich hlavní místností byla tzv. sednice. Scházeli se zde všichni členové rodiny, která většinou zahrnovala několik generací, a díky tomu fungovaly sociální rodinné vazby tak, jak měly. Dnešní moderní trendy v architektuře se k tomuto pojetí opět přiklánějí. Projektanti při své tvorbě využívají vše, co se historicky osvědčilo, a přidávají nové poznatky, uplatňují převratné technologie a unikátní materiály. Výsledkem je tzv. „open space“. Z pohledu do podkrovního interiéru, který jsme navštívili, je patrné, jak dobře může takový prostor vypadat i sloužit.

V podkroví jsou také dvě ložnice. Třetí - určená pro případné návštěvy - je umístěna v dalším podlaží na galerii, kam vás dovedou dřevěné, tzv. mlynářské schody. I tento prostor je prosvětlen střešními okny VELUX.

 

Hra světla a stínu

Vzhledem ke sklonu střechy a díky rozteči krokví bylo možné prosvětlit interiér pomocí skladby čtyř střešních oken VELUX. Tím, že jsou umístěna v ideální výšce (zhruba 90 cm), nabízejí maximální kontakt s okolím domu. Velká prosklená plocha vizuálně spojuje obytný prostor s okolní přírodou. Umožňuje to, co často mizí z našeho uspěchaného života - vnímat, jak krajina mění svou tvář v průběhu roku. Navíc se obytný prostor použitím střešních oken, v tomto případě typu GGU, opticky zvětšil. K tomu přispělo i bílé provedení střešních oken, které vhodně doplňují moderní interiér. Ačkoliv by se mohlo zdát, že bílá barva je náchylnější k zašpinění, povrchová úprava z polyuretanu se velmi snadno udržuje. Zatímco v zimních měsících potěší každá minuta, kdy sluneční paprsky dopadají do místnosti, v létě mohou být zdrojem nepříjemného přehřívání interiéru. Proto jsou použitá střešní okna VELUX vybavena kvalitní stínicí technikou, která zamezí pronikání nežádoucího světla a tepla. "Domy stavím asi deset let a okna VELUX patří k nejlepším jak z hlediska životnosti, tak z pohledu uživatelského komfortu i obsluhy. Ostatně sám pod nimi bydlím, takže to mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti," vysvětluje ing. Petrák svoji volbu. Důraz na dostatek denního světla je patrný v každé části interiéru a tedy i ze sociálního zázemí. Do koupelny prosvětlené opět střešním oknem se vchází prosklenými dveřmi. Díky opískování, které sklo zmatní, mohou být dveře dalším zdrojem světla, aniž by byla narušena intimita prostoru.

Dřevo, sklo, kov

Charakteristickým znakem interiéru tohoto podkroví je množství detailů, které na sebe upozorňují precizním řemeslným zpracováním a vysokou kvalitou. Nikdy nejsou samoúčelné, ale naopak zvyšují komfort  obytného prostoru. Nelze přehlédnout například nerezové zárubně dveří použité nejen v hlavní obývací části. Chladná elegance kovu zajímavě kontrastuje s dřevěnou podlahou. Prosklená plocha dveří - stejně jako v případě koupelny - je další cestou pro přirozené denní světlo, které ochotně vstupuje a prosvětluje už tak vzdušné a světlé místnosti. Sklo a kov hrají v interiéru důležitou roli v mnoha polohách: skleněné police a další doplňky, kombinace kůže a nerezu u sedacího nábytku.        

 

Podkroví - nové dobré časy

Do jisté míry strohé vyznění interiéru kompenzuje přiznaná konstrukce střešních dřevěných trámů. Trámoví člení prostor a vytváří útulná zákoutí. Útulná, ale ne tmavá - díky použití střešních oken  má každý člen domácnosti zaručeno soukromí a zároveň dostatek světla.



Autor: Jaroslava Gregorová 
Velux


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma