Dřevěné podlahy I.

Již několik století se osvědčuje kvalita a konstrukce parket, které jsou složeny z několika vrstev. Jedná se konkrétně o lamelu nalepenou na podkladovou desku, přičemž nášlapná lamela má tloušťku 3-6mm. Tato konstrukce parket podléhá daleko méně změnám teploty a vlhkosti, než masivní parkety. Dokladem toho mohou být parkety na Pražském hradě, Hluboké a dalších zámcích, které jsou několik set let staré. Vzory parket se mění podle módních trendů, co však zůstává je kvalita jejich konstrukce, která dále navíc ještě pokročila díky moderním výrobním technologiím a vyspělých postupů zpracování dřeva.

 

Vlastnosti podlah
Přirozené vlastnosti dřeva, jako je bobtnání a sesychání, jsou eliminovány vícevrstvou konstrukcí Parkety dvouvrstvé a vícevrstvé představují vrchol kvality. Základní princip třívrstvé parkety je jednoduchý. Tři vrstvy dřeva vzájemně otočené o 90° od osy vláken značně zvyšují tvarovou stálost jednotlivých podlahových prvků. Díky tloušťce horní vrstvy je umožněna několikanásobná renovace podlahy. Pod ní je středová vrstva z měkkého dřeva. Nakonec spodní protitahová vrstva slouží k udržení tvarové stálosti celého dílce. Princip dvouvrstvé parkety je velice obdobný, ale jako spodní vrstva zde slouží pevná prořezaná překližka. V praxi to tedy znamená, že vrstvená celodřevěná parketa pracuje daleko méně než klasická masivní parketa známá též jako parketový vlys nebo prkno.

 

Povrch podlahy
Tvoří jí lamely z ušlechtilých dřevin o síle 3mm a více. U třívrstvých parket je nejrozšířenější druh takzvaný dvou a tří -lamelový vzor (tzv. parketový vzor), kdy se povrch každého dílce skládá z krátkých lamel ve dvou nebo třech řadách vedle sebe. Nevýhodou je větší náchylnost na vznik příčných prasklin laku v místech spojů jednotlivých lamel a jeho následné odlupování.

Opravdovou lahůdkou pro milovníky dřeva jsou však tzv. selská prkna. Jednolamely -  LHD, která vzhledem ke složitosti přípravy a výběru materiálu patří do kategorie exklusivních a prestižních podlah. U podlah tohoto typu se dá využít i speciálních úprav. Příkladem může být drásání či čpavkování. Díky těmto úpravám získá podlaha opravdovou jedinečnost a charakter.  

V současné době si můžete vybírat i způsob povrchové úpravy podlah. Lakovaná podlaha je takříkajíc bezůdržbová a díky lakování podlahy až po pokládce, dosáhnete povrchu absolutně bez možné spáry. Olejování podlahy vytvrzovacími oleji až po pokládce je velice efektivní způsob k dosáhnutí nádherného povrchu se zachováním přírodního rázu podlahy. Olej zvýrazní přirozenou kresbu dřeva, impregnuje podlahu včetně spár do hloubky a vytvoří jemný sametově matný ochranný film na povrchu. Velkou výhodou je možnost snadné renovace či případných lokálních oprav. Podobné opravy jsou u podlah lakovaných téměř vyloučené. Olejovaný povrch podlahy je však nutné jednou za 6-9měsíců velice jednoduše obnovit.

 

Zámkový spoj vs. pero-drážka
Dřevěné podlahy se skládají z jednotlivých desek (parket) spojených perem a drážkou a jsou lepeny speciálním lepidlem. Nově se začíná používat i tzv. zámkový spoj, který však v poslední době výrobci doporučuji také lepit a konečná výhoda je prakticky jen pro pokládajícího (podlaháře). Rozdílem bývá často i vyšší cena. Vzhledem k tomu že se zámkový spoj používá jen krátkou dobu, zhruba pět let, nelze přesně předvídat jeho budoucí vlastnosti na podlaze oproti stovkami let ověřeného principu spojení pero-drážka.

 Podlaha plovoucí nebo pevně přilepená
Plovoucí podlaha znamená, že není napevno přilepena k zemi, ale je volně položena na izolační podložce. Výhodou je moderní, rychlá a čistá pokládka podlahy.
Druhou možností je lepení podlahových dílců - parket přímo k podkladu ( k betonu, OSB deskám, atd). Výhodou je celkově vysoká stabilita podlahy, utlumení odrážejícího se zvuku do místnosti a snížení izolace v případě použití podlahového topení.
Celkově mají moderní dřevěné podlahy mnoho výhod: snadná údržba, jednoduchá oprava i místních poškození, bezprašnost, pevnost povrchu, zdravotní nezávadnost a v neposlední řadě také rychlost a čistota procesu pokládání.

Princ parket



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma