Chytrý trénink pro nadšené cyklisty

Praha, 4. prosince 2008 – Vyrazit na kole do přírody je oblíbeným koníčkem mnoha lidí a není divu. Některým z nich se stane, že se do cyklistiky zamilují a začnou ji brát opravdu vážně. Pravidelně trénují a pečlivě si vedou tréninkový deník. A pak přijde počasí, které venkovní trénink znemožní. Právě pro tyto případy nabízí společnost KETTLER profesionálním a náročným rekreačním sportovcům své cyklistické ergometry. Pro sezonu 2008/2009 přichází tato německá značka se dvěma novými modely, programovatelným cyklistickým ergometrem Ergorace a magnetickým cyklotrenažérem Race. KETTLER ve spolupráci s českou společností SportSoft zároveň představuje novou verzi tréninkového software UniVET System, který mimo jiné umožňuje sofistikované vedení tréninkového deníku či trénink na virtuálních trasách a v základní verzi je dostupný zadarmo.

KETTLER Ergorace

Vývojový tým firmy KETTLER přichází na trh s novým cyklotrenažérem na základě dlouholetých zkušeností a nejnovějších biomechanických poznatků ze sportovního prostředí, kterým vychází vstříc potřebám kvalitního tréninku závodních cyklistů, ale také domácího tréninku rekreačních sportovců. Trenažér byl vyvinut v Německu ve spolupráci s Institute of Sports Science v Dortmundu a Heart-Clinic v Bad Oeynhausenu.

Základem originálně designového trenažéru je nový návrh velmi stabilního a robustního rámu spolu s inovačním systémem nastavení polohy řidítek a modře podsvíceného 1/4-VGA LCD displeje Siemens, který neustále informuje o všech relevantních tréninkových údajích. Právě díky jednoduchému a snadno zapamatovatelnému nastavení pozic sedla a multipozičních řidítek s protiskluzovou úpravou trénující plně využije předností nové koncepce stabilního rámu, a to bez ohledu na typ postavy či výšku. Do trenažéru lze sportovně ulehnout a vyzkoušet si všechny možnosti triatlonové pozice, anebo se naopak uvolnit a zvolit rekreační jízdu. Velký setrvačník vážící 18 kg a kvalitní průmyslový převodový řemen garantují plynulý chod i při nejvyšší zátěži. Nemusíte se tedy bát jít ze sedla a pořádně se zapřít do pedálů.

Dalším pozitivem trenažéru je naprosto tichý brzdný systém založený na elektromagnetickém indukčním systému, který s mimořádně vysokou přesností zátěže reguluje výkon až do výše 1000 W. „Indukční systém přesně nastavuje zátěž pro řízení přednastavené tepové frekvence, a je tak nejen nejbezpečnějším, ale zároveň i nejúčinnějším cardio tréninkem. Každý trenažér s elektromagnetickým indukčním systémem je ve výrobě kalibrován a dodáván s originálním protokolem o přezkoušení,“ popisuje Ondřej Varga ze společnosti KETTLER.

Vybírat je možné celkem ze 48 programů včetně editovatelných. Data můžete sledovat ve všech fázích během probíhajícího tréninku. Hodnoty srdečního tepu lze měřit bezdrátově pomocí hrudního pásu Polar s přesností EKG, který je součástí trenažéru. S cyklotrenažérem KETTLER Ergorace můžete snadno manipulovat, přesouvání po místnosti je díky větším a pevnějším kolečkům velmi pohodlné. Možné nerovnosti podlahy odstraníte jednoduchým nastavením vyrovnávání v zadní části přístroje.

KETTLER Race

Podobné parametry jako vyšší model cyklistických ergometrů nabízí trenažér Race. Rozdíl je v brzdném systému a tréninkové elektronice. U modelu Race se brzdný odpor nastavuje manuálně pomocí permanentního magnetu na rozdíl od elektronického ovládání u trenažéru Ergorace.

UniVET System

Výhodou vyššího modelu, cyklotrenažéru KETTLER Ergorace, je možnost propojení se speciálním tréninkovým softwarem UniVET System. „Spojením ergometru s počítačem vybaveným UniVET Systemem obohatíte svůj trénink nečekaným způsobem. Software za vás povede tréninkový deník, samozřejmostí je možnost nastavení více uživatelských profilů. Program je k dostání ve třech variantách, verze Lite je dostupná každému bezplatně ke stažení na adrese www.makni.cz. Jedná se o plně funkční program, na kterém lze osahat všechny možnosti softwaru a vyzkoušet například plánování tras. K tomu, aby program komunikoval s trenažérem, je potřeba zakoupit si verzi Home nebo Professional. Tyto verze obsahují mimo jiné virtuální videotratě, které můžete postupně doplňovat z komunitního portálu Mákni.cz, nebo si natočit vlastní a video pak jednoduše synchronizovat s průběhem trati. Není to nic složitého,“ popisuje Ondřej Varga.

UniVET System nejenže dovoluje pečlivě plánovat a sledovat trénink. Díky propojení s webovým portálem Mákni.cz je totiž možné v žebříčcích porovnávat svoje výkony s ostatními uživateli softwaru. Záznamy o tréninku lze odeslat na komunitní web Mákni.cz, kde se zapíší do žebříčků. Díky tomu trénující vidí, jak si vede v porovnání s ostatními uživateli. Výsledek mu jasně napoví, zda by neměl trénovat usilovněji. Perličkou programu je možnost vyhlásit virtuální závod, do kterého se může přihlásit kdokoli z komunity. Uživatelé v daný čas odstartují z pohodlí svého domova a na obrazovce vidí, jak si vedou soupeři.

V novém UniVET Systemu je navíc integrována populární aplikace Google Earth. Díky ní je možné vytvářet reálné trasy (profil trati odpovídá realitě, co se týče délky, převýšení apod.) a cyklistovi nic nebrání, aby si v případě nepřízně počasí naplánoval svoji obvyklou trasu doma. Program umožňuje měnit pozorovací úhel, pod kterým je trasa zobrazována, takže zároveň vidíte reliéf ubíhající krajiny, kterou projíždíte.

www.kettler.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy