Copernicus: Letošní duben byl nejteplejší v historii měření. Globální teplotní rekordy nadále pokračují


Anomálie přízemní teploty vzduchu pro únor 2024 ve srovnání s únorovým průměrem za období 1991-2020.

Anomálie přízemní teploty vzduchu pro duben 2024 ve vztahu k dubnovému průměru za období 1991-2020. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S ), kterou jménem Evropské komise realizuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí za finanční podpory EU, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny, v nichž informuje o pozorovaných změnách globálních povrchových teplot vzduchu a moří , pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných . Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách a podle souboru reanalytických dat ERA5, který využívá miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.


Měsíční globální anomálie přízemní teploty vzduchu (°C) ve srovnání s lety 1850-1900 od ledna 1940 do dubna 2024, vynesené v časové řadě pro každý rok. Rok 2024 je znázorněn tlustou žlutou čarou, rok 2023 tlustou červenou čarou a všechny ostatní roky tenkými čarami stínovanými podle dekády, od modré (40. léta 20. století) po cihlově červenou (2020). Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5. Kredit: C3S/ECMWF.

Duben 2024 - Nejvyšší hodnoty přízemní teploty vzduchu a teploty povrchu moře:

· Duben 2024 byl globálně teplejší než kterýkoli předchozí duben v datovém záznamu, s průměrnou teplotou vzduchu při povrchu ERA5 15,03 °C, což je o 0,67 °C nad dubnovým průměrem 1991-2020 a o 0,14 °C nad předchozím maximem z dubna 2016.

· Jedná se o jedenáctý měsíc v řadě, který je nejteplejší v záznamu dat ERA5 pro příslušný měsíc roku. Je to sice neobvyklé, ale podobná série měsíčních globálních teplotních rekordů se vyskytla již dříve v roce 2015/2016.

· Tento měsíc byl o 1,58 °C teplejší než odhad dubnového průměru za období 1850-1900, které bylo stanoveno jako referenční období před průmyslovou revolucí.

· Průměrná globální teplota za posledních 12 měsíců (květen 2023 - duben 2024) je nejvyšší v historii, a to o 0,73 °C nad průměrem let 1991-2020 a o 1,61 °C nad předindustriálním průměrem let 1850-1900.

· Průměrná evropská teplota v dubnu 2024 byla o 1,49 °C vyšší než průměrná teplota v dubnu 1991-2020, což z tohoto měsíce dělá druhý nejteplejší duben v historii měření kontinentu.

· Nejvíce nadprůměrné teploty byly ve východoevropských regionech. Fenoskandie a Island byly teplotně podprůměrné. Průměrná teplota však zakrývá kontrast mezi vyššími a nižšími teplotami, které byly zaznamenány na začátku a ve druhé polovině dubna v západní Evropě.

· Mimo Evropu byly teploty nejvíce nadprůměrné na severu a severovýchodě Severní Ameriky, v Grónsku, východní Asii, na severozápadě Blízkého východu, v některých částech Jižní Ameriky a ve většině Afriky.

· El Nino ve východním rovníkovém Pacifiku nadále slábne směrem k neutrálním podmínkám, ale teploty mořského vzduchu obecně zůstávají na neobvykle vysoké úrovni.

· Průměrná globální teplota povrchu moře (SST) v dubnu 2024 nad 60° j. š. - 60° s. š. činila 21,04 °C, což je nejvyšší zaznamenaná hodnota pro tento měsíc, nepatrně nižší než 21,07 °C zaznamenaná v březnu 2024.

· Jedná se o třináctý měsíc v řadě, kdy byla SST nejteplejší v záznamu dat ERA5 pro příslušný měsíc roku.



Průměrná denní teplota povrchu moře (°C) v mimopolární oblasti světového oceánu (60° j. š. - 60° s. š.) pro rok 2023 (oranžová) a 2024 (tmavě červená). Všechny ostatní roky mezi lety 1979 a 2022 jsou znázorněny šedými čarami. Denní průměr pro referenční období 1991-2020 je znázorněn přerušovanou šedou čarou. Zdroj dat: ZDROJ DAT: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Podle Carla Buontempa, ředitele služby Copernicus Climate Change Service (C3S): "Klimatický jev El Nino dosáhl svého vrcholu na začátku roku a teplota povrchu moře ve východní části tropického Pacifiku se nyní vrací k neutrálním podmínkám. Zatímco však teplotní výkyvy spojené s El Nino přicházejí a odcházejí, dodatečná energie zachycená v oceánu a atmosféře v důsledku rostoucí koncentrace skleníkových plynů bude i nadále tlačit globální teplotu k novým rekordům."

Anomálie a extrémy percentilů teploty povrchu moře v dubnu 2024. Barevné kategorie se vztahují k percentilům rozložení teplot pro referenční období 1991-2020. Extrémní ("nejchladnější" a "nejteplejší") kategorie se vztahují k období 1979-2024. Hodnoty jsou vypočteny pouze pro oceány bez ledu. Oblasti pokryté mořským ledem a ledovými šelfy v dubnu 2024 jsou znázorněny světle šedou barvou. Zdroj dat: ČHMÚ: ZDROJ DAT: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Duben 2024 – Hlavní sdělení o hydrologických proměnných:

· Duben 2024 byl na většině území severozápadní, střední a severovýchodní Evropy převážně vlhčí než průměr.

· Většina jižní Evropy, včetně velkých částí východního Španělska, poloostrova Itálie, západního Balkánu, Turecka, Ukrajiny a jižního Ruska, jakož i Islandu, byla nadprůměrně suchá.

· V dubnu 2024 byly nadprůměrně vlhké podmínky v oblastech střední, východní a jižní části Severní Ameriky, ve střední Asii, zemích Perského zálivu, nejvýchodnější Asii, východní Austrálii a jižní Brazílii; vydatné srážky často vedly k záplavám.

· Nadprůměrně suché podmínky byly zaznamenány v některých oblastech severního Mexika, v okolí Kaspického moře a na Tibetské náhorní plošině. Většina Austrálie byla rovněž nadprůměrně suchá.

Duben 2024 – Hlavní sdělení o mořském ledu:

  • Rozsah arktického mořského ledu byl přibližně 2 % pod průměrem, což je relativně malá negativní anomálie ve srovnání s dubnovými anomáliemi zaznamenanými za posledních 10 let.
  • Stejně jako v březnu byly anomálie koncentrace mořského ledu v Severním ledovém oceánu smíšené. V Grónském moři zůstaly koncentrace nadprůměrné, což je přetrvávající rys od října.
  • Rozsah antarktického mořského ledu byl 9 % pod průměrem, což je desátý nejnižší rozsah za duben v historii satelitních dat, a pokračuje tak vzorec častých velkých negativních anomálií pozorovaných od roku 2017.
  • Stejně jako v únoru a březnu byla koncentrace mořského ledu nejvíce podprůměrná v severní části Weddellova moře a v sektoru Rossova-Amundsenova moře.

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy