K nemocnému trávníku přiveďte lékaře

Víte, že právě v těchto dnech se rozhoduje o tom, jak krásný trávník budete mít na zahradě po celý zbytek roku? Ano právě nyní je totiž čas na vertikutaci, tedy na jeho ozdravnou kúru.

Letošní zima dala trávníkům na našich zahradách pořádně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou, je spíš pro ostudu. Místo výstavního pažitu často vidíme jak se nevzhledné skvrny odumřelé staré trávy střídají s čerstvě rašícím mechem nebo plochami holé hlíny. A k tomu ještě leckde raší sněžná plíseň. Tráva sice poroste, ale trávník bude nevzhledný. Nic ovšem není ztraceno, jen je potřeba si pospíšit.

Kdo chce poničený trávník zachránit a mít ho v sezoně opět krásný a zdravý, má právě teď nejvyšší čas, aby se pustil do znovuoživující kúry - vertikutace. Ale pozor! Verikutace není zdaleka jen pro očividně nemocné trávníky. Dopřávat bychom ji měli pravidelně každému trávníku. Má na něj totiž stejně blahodárný vliv jako lázeňský pobyt na člověka. Trávník je po ní hustší, zelenější a krásnější, než kdy předtím.

Pusťte živiny ke kořenům

Možná to ještě někoho překvapí, ale k vytvoření výstavního „angličana“, kterého nám bude závidět kdekterý soused, nestačí jen kvalitní sekačka, správné osivo a hnojivo. Pokud se totiž porost dusí a ke kořenům se nedostávají živiny, je to málo. Odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy, plevel a mech totiž v trávníku tvoří i několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu - plsť, která rostliny dusí, zabraňuje pronikání vody a živin do půdy a vytváří příznivé podmínky pro řádění plísní a hub.

Čím a jak na to?

Vertikutátorů je na trhu celá řada. Ať už jsou to troje s elektrickým či spalovacím motorem nebo třeba jen mechanické vertikutační hrábě. Ty ovšem postačí jen na malou předzahrádku. Stroje s motorem, nejčastěji se na evropských i českých zahradách objevují Gardena nebo Wolf Garten,  mají rotující řady tenkých svislých nožů, které se zařezávají do trávníku. A odstraňují z něho travní plsť, mech, zbytky posečené trávy a další nečistoty, které sbírají do koše. Zároveň trávník i zmlazují, protože nože přesekávají travní výběžky, a tak podporují tvorbu nových. Ale nelekejte se, po samotném zákroku trávník oku zrovna nelahodí. Do dvou týdnů se ale vše změní a nebudete se stačit divit s jakou novou vitalitou a radostí začne růst. Aby byl úspěch stoprocentně zaručen, je dobré na takto ošetřenou plochu dosít osivem s rychlou klíčivostí (např. Wolf Garten - Dosev) a zároveň na celý trávník pohnojit.

Jak si vybrat vertikutátor? 

Před výběrem je potřeba zvážit, jak velký a členitý pozemek máte a nakolik je dostupný přívod elektřiny. „Osobně bych na malé zahrádky doporučila některý z vertikutátorů s elektrickým motorem. Na střední a větší jsou pak určeny výkonné benzinové modely, jako je například UV 35 H s 4taktním motorem Honda o výkonu 5 HP,“ radí Ludmila Křenková z Mountfieldu. Benzínové vertikutátory nejsou závislé na elektřině, a proto se hodí pro větší plochy a také do členitých zahrad. „Osazeny jsou výkonnými motory a pod jejich kapotou se ukrývá válec s 30 speciálními vertikutačními noži v kombinaci s 28 provzdušňovacími pružinami,“ vypočítává hlavní přednosti Ludmila Křenková. A doplňuje, že, že kvalitní stroj se pozná i podle toho, že má plynule nastavitelnou pracovní hloubku a kola usazená na kuličkových ložiscích. Správný vertikutátor by rovněž měl mít motor, který výkonem odpovídá šířce záběru. Řada modelů na našem trhu se totiž sice může pyšnit velkým záběrem, ale jsou osazeny slabým motorem, který nemá sílu stroj utáhnout. Laciný nákup takového stroje je pak pro jejich majitele velkým zklamáním. Nepracují dobře a mají velmi krátkou životnost. Nehledě na rychlé opotřebovávání nožů…

O skutečné kvalitě vertikutátoru mnohé napoví i délka záruční lhůty (u dobrých specializovaných prodejců lze dostat až 7letou) a také pro každý případ podle dostupnosti servisní sítě.

 

Více na www.mountfield.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada