Nové trendy v okapových systémech

I když okapové systémy nepatří k nejvýznamnějším částem stavby, mohou nám způsobit nepříjemné problémy, pokud zvolíme nekvalitní nebo nevhodný materiál či zastaralý systém. Domníváte se, že na nich není co vymyslet, že jsou všechny stejné, vybíráte podle barvy a ceny? Podle toho, co mají rodiče, jaké okapy jste měli na chalupě nebo jaké vidíte u souseda? Jenže pokrok jde dopředu, změnily a mění se i okapy, materiály, systém montáže, nabídka doplňků. Na stavebních výstavách a veletrzích jsou novinky představovány každý rok, stále je tedy mnohé, co se můžeme dozvědět a naučit. Jaký je současný nejlepší materiál pro okapový systém, co je nového v této oblasti nám přiblížil a poradil odborník Marek Dítě, produktový manažer firmy Lindab.

Chystáme se na výměnu okapů nebo jsme právě dostavěli dům: máme pořídit měděné, plastové nebo z nějakých dalších materiálů? Jak postupovat? Co doporučíte?

Materiálů je dnes na trhu mnoho, záleží na zákazníkovi, co od okapového systému očekává. Pozink, titanzinek, měď, to jsou klasické materiály, které zákazníci znají už z dřívějších dob. Nicméně dnes jsou na trhu i modernější okapové systémy, které nabízejí ještě další vlastnosti, jež si dnešní doba od okapových systémů žádá. Mezi tyto systémy patří lakovaný systém Lindab Rainline s povrchem HB polyester, díky kterému, lez vybrat z několika barevných odstínů a povrch zároveň  zaručuje dlouhou životnost a bezúdržbovou. Zároveň je systém koncipován jako stavebnicový, což velmi usnadňuje a urychluje montáž.

Takový systém, se kterým je minimum práce a dlouho slouží by jistě chtěl každý. Napadá mě, že právě taková je měď. Na měděné okapy se jen díváme, to je jediná údržba.

Měď je bezkonkurenční ve své životnosti a je to výborný materiál pro okapové systémy, nicméně má jednu obrovskou nevýhodu - je to také velmi zajímavý materiál pro zloděje, s tím má asi mnoho lidí zkušenosti. Další nevýhodou je, že měď zakoupíte pouze v“ jedné barvě“, která se ještě časem mění, zoxiduje a získá  patinu,takže ztmavne, zhnědne, zčerná a v poslední fázizezelená.Což vlastně zaručuje mědi dlouho životnost a ochranu, ale ne ve všech případech atraktivní vzhled, zvláště v případě, probíhá-li oxidace nestejnoměrně.

A to je na tom právě to pěkné ...

Ano, pro některé zákazníky určitě, na druhou stranu někteří zákazníci právě vyžadují, aby byl okapový systém stálobarevný a aby ho mohli sladit například s barvou fasády, okenními rámy nebo s barvou střešní krytiny. V dnešní době se staví velmi hezké domy zákazníci dbají na každý detail. Můžeme vidět spousty  domků s krásnými fasádami, barevnými střešními krytinami a pak by bylo škoda, aby k tomu nešel okap vhodně barevně doladit. Okapový systém je taková  poslední třešnička na domku, která dotváří jeho celkový vzhled.

… a pak je tu dešťová voda kontaminovaná měděnkou, která nepředstavuje nic dobrého pro  vaší zahradu a životní prostředí obecně. Takže pokud budete dešťovou vodu využívat např. pro zalévání zahrádky, je nutné se měděnému systému vyhnout!

To je pravda, životní prostředí. Pojďme tedy k něčemu šetrnějšímu, to jsou, řekněme plastové materiály.

Na trhu jsou samozřejmě i plastové materiály. I ty mají své výhody a nevýhody . Určitě Vám nezkorodují , nadrbou stranů pevnost a barevná stálost nebude jejich silnou stránkou Vrátil bych se tedy k  prodávanější  a praktičtější materiálu, což je ocelový plech s povrchovou úpravou, resp. lakovaný okapový systém Lindab Rainline. Základem pro jeho výrobu je žárově pozinkovaná švédská ocel, to znamená klasický materiál, který jsme zmínili na začátku. Tato žárově pozinkovaná ocel je ale povrchově upravena polyesterovými laky. Díky tomu tedy dává možnost volby barvy. Zákazník si může zvolit vhodnou barvu ke své fasádě nebo ke střeše. Druhá, důležitá věc je, že povrchová úprava, tedy polyester činí okapový systém Rainline bezúdržbovým. Polyesterový lak zvaný HB Polyester je navíc obohacen o polyamidová zrna, která zvyšují odolnost laku proti mechanickému poškození, takže není třeba se o povrchovou úpravu obávat ani během montáže.

Díky povrchové úpravě nemusí zákazník svody a žlaby ani ostatní prvky systému Lindab Rainline natírat, ani jinak specielně ošetřovat a i tak má životnost minimálně 40 let.

V další otázce se pustíme do montování okapu. Jsou materiály, na které potřebujeme  řemeslníka s kvalifikací ale jsou dnes na trhu i takové materiály, kdy si vezmu návod, jako když si koupím skříň, tady zašroubujte, tady udělejte... Dokázali bychom my laici okapový systém Rainline namontovat?

Troufám si tvrdit, že pokud je člověk zručný a je zvyklý si leccos na domě udělat sám, zvládne i okapový systém Lindab Rainline bez problémů. U zmiňovaných klasických materiálů, hovořili jsme například o mědi,už je samozřejmě potřeba nějaké speciální nářadí a trocha klempířské zručnosti. Lakovaný systém Lindab Rainline je nazýván jako stavebnicový. Už název naznačuje, že jeho sestavení je velmi snadné, veškeré komponenty do sebe bez problémů zapadají, mají důmyslný způsob upínání. Jakýkoliv zručnější kutil, chalupář, chatař, domkař ho po zakoupení složí bez potřeby speciálního nářadí jako skládačku.

Více  na www.okapyprovas.cz , www.lindabstrechy.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky