Hypoteční sazby klesají jen velice mírně, pokles zůstává hluboko pod rychlostí snižování sazeb ČNB

EKOSPOL, 9.5.2024

Hypoteční trh na rychlé a pravidelné snižování základních úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) příliš nereaguje. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu klesla v květnu jen nepatrně na 5,52 procenta. Oproti předchozímu měsíci jde o pokles o pět bazických bodů. Hypotéky tak zlevňují pomaleji, než jak centrální bankéři snižují základní úrokové sazby. Průměrná sazba hypoték se dokonce dostala nad hlavní úrokovou sazbu ČNB, tedy dvoutýdenní reposazbu, která po posledním snížení na začátku května aktuálně činí 5,25 procenta.

Komerční banky příliš centrální bankéře nenásledují, sazby na rozdíl od nich snižují jen velmi pomalu. Naopak u hypoték s desetiletou fixací sazby dokonce zdražují, nepatrně rostou i u některých tří a pětiletých fixací. Vzhledem k tomu, že ČNB ve své nové makroekonomické prognóze nedoporučuje rychlý pokles základních úrokových sazeb a pomalejší pokles těchto sazeb podle guvernéra ČNB Aleše Michla preferuje i celá bankovní rada, nedá se očekávat, že by hypotéky v nejbližší době výrazněji zlevnily.

Dostupnost hypoték je přitom klíčová pro celý realitní trh, koupi drtivé většiny bytů a rodinných domů pro vlastní bydlení financují Češi prostřednictvím hypoték. Čím dražší hypotéky jsou, tím méně dostupné je vlastní bydlení. Vysoké úrokové sazby však představují problém i pro ty, kteří už hypoteční úrok získali dříve. Pokud jim nyní končí fixační období, musí počítat s mnohem vyššími úrokovými sazbami a tím i měsíčními splátkami. Ty mohou být i o tisíce korun vyšší, což negativně ovlivní celý rodinný rozpočet. Pokud si taková domácnost brala hypotéku takzvaně „na krev“ a nevytvořila si dostatečnou finanční rezervu, může mít už brzy velké problémy.

Výraznější oživení celého realitního trhu očekávám v době, kdy se průměrná úroková sazba u hypoték dostane na tříprocentní hranici. K tomu je ale ještě dlouhá cesta.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky