Vánoční LED osvětlení a správné vánoční barvy

Vánoční osvětlení

Kromě svíček je vhodné obydlí vyzdobit i dalšími zdroji světla, které dotvoří pravou vánoční atmosféru – například světelnými řetězy či svítícími ozdobami. V kurzu jsou především LED světelné řetězy, které se hodí pro vnitřní i venkovní použití. LED zdroje nevytvářejí teplo a díky tomu nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Navíc jsou energeticky velmi úsporné a tak vám nic nebude bránit v tom užít si vánoční výzdobu ve velkém.

K dostání jsou různé tvary a barvy světel, u některých typů je i možnost volby režimů, které můžete nastavit jednoduše pomocí dálkového ovladače či přímo na produktu. Světelnými řetězy či LED pásky můžete ozdobit také například schodiště a okna nebo vytvořit efektní zátiší na různých místech vašeho obydlí. Za oknem budou pěkně vypadat nejrůznější svícny.

Při výběru venkovního osvětlení myslete především na odolnost vůči nepřízni počasí a na bezpečnost. Také v tomto případě platí, že jsou nejlepší volbou LED světelné zdroje. Pomocí světelných řetězů můžete ozdobit venkovní stromy, efektně budou vypadat i na fasádě, římse či jako ozdoba plotu. Kromě klasických svíček jsou k dostání například i řetězy ve tvaru rampouchů či světelné sítě, které venkovní prostory dozdobí. Hodí se například na balkóny a terasy.

Barevné trendy letošních Vánoc 

Vánoce jsou časem, kdy věnujeme výzdobě našich domovů zvláštní pozornost, abychom co nejvýrazněji zdůraznili jedinečnou atmosféru těchto svátků. Stejně jako se mění naše společnost a životní styl, proměňují se i představy o tom, jak by měly Vánoce vypadat, a proto lze mluvit i o aktuálních vánočních trendech. Co je letos v kurzu?

Vánoční svátky jsou spjaté především s tradicemi, proto se každoročně opakují kombinace barev, jako je červená, bílá, zelená, zlatá a stříbrná – ani letos tomu není jinak. Zpestřením výzdoby může být kombinace tradičních barev a symbolů s neotřelými variacemi. Například různé odstíny bílé, krémové, mátové či modré barvy krásně vyniknou v kombinaci s tradiční zlatou a stříbrnou, které perfektně podtrhnou slavnostní atmosféru. Pokud dekorace sladíte do zlatavých odstínů v kombinaci s barvami koření, každý pohled na ně vás pohladí na duši. 

Oborník OBI radí jaké barvy jsou letošním hitem Vánoc a jak barvy správně kombinovat:

Jaké barvy budou hitem letošních Vánoc?

kouřové odstíny +  šedá v kombinaci s bílou, pařížskou modrou nebo stříbrnou 

pastelové barvy +  modrá, růžová, smetanová

kovové lesky +  měděné, stříbrné, ocelové, matné zlaté 

zastřené odstíny +  fialové, khaki, smaragdově zelené

syté odstíny + žluté, šmolkově modré, oranžové, červené  

S čím kombinovat klasické vánoční barvy?

červená + zelená, bílá, stříbrná, zlatá

bílá + odstíny béžové, šedé a hnědé 

zelená + hnědé odstíny s bílými akcenty

Pokud si vyberete, do jakých barev chcete letošní vánoční výzdobu sladit, dalším krokem při rozhodování budou vzory. Chybu neuděláte s minimalistickou výzdobou bez vzorů – stačí vsadit na lesklé a hladké materiály, které plní ozdobnou funkci samy o sobě.

Ze vzorů jsou nejvíce aktuální elegantní vintage styl a geometrické ornamenty. Vintage ve stylu haute couture nejlépe vynikne v kombinaci s temnými a zastřenými barvami, geometrické vzory (proužky, puntíky, kostky) ve stylu šedesátých let působí efektně naopak s kovovými lesky a sytými barvami. Populární jsou také norské vzory: sněhové vločky, sobi, medvídci, sáňky či lyže.

Při výběru materiálů myslete na to, aby dobře zapadly do vaší domácnosti jako celku. Fantazii se meze nekladou a lze tak kombinovat nejrůznější prvky – do výzdoby můžete zapojit například i povlaky na polštářcích, svícny, ubrusy apod.

V kurzu stále zůstávají přírodní materiály, které nemusejí být nutně atributem rustikální výzdoby, ale ve vhodně zvolené kombinaci mohou působit velmi moderně a elegantně.

Efektní jsou například suché větvičky a plody v kombinaci s minimalistickými ozdobami a hladkými nádobami.

Kromě přírodnin zůstává populární sklo, ať už čiré, barevné či kouřové, keramika a plast – matný, lesklý i průhledný.

Skutečným hitem letošních Vánoc jsou umělé květiny – především velké umělé květy vánoční hvězdy, růží a pivoněk v bílé, stříbrné, zlaté a měděné. Fungují samostatně jako dekorace nebo je můžete použít jako ozdoby na vánoční stromek.

 

 

 

 

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry