Nárůst exekucí se v listopadu zastavil, teritorialita exekutorů zatím nebude

Původní záměr zavést od nového roku takzvanou teritorialitu exekutorů se, podle informací předkladatele novely – hnutí Úsvit, odsouvá. Podkladem pro další kroky má být dopracovaná analýza Ministerstva spravedlnosti, kterou by tento resort měl předložit do prosince letošního roku. Teprve na jejím základě by měly zastánci teritoriality zpracovat komplexní novelu a předložit ji do legislativního procesu v prvním pololetí roku 2015.

Jak je patrné ze statistik Ministerstva spravedlnosti, tak věřitelé si v návaznosti na tuto zprávu oddechli a konečně přestali horečně podávat návrhy na zahájení exekuce. Až v listopadu, tedy krátce po zveřejnění závěrů zasedání Parlamentní komise pro teritorialitu, se letošní každoměsíční nárůst počtu exekucí konečně zastavil.

Věřitelé si oddechli - zatím
„Věřitelé v poslední době podávali návrhy na zahájení exekuce ve velkém, do konce listopadu 2014 bylo zahájeno celkem 813.144 exekucí, což je o 98.498 exekucí více, než v loni za stejné období.“ Říká Kateřina Procházková, mluvčí specializovaného portálu poradnaveritele.cz a tento nárůst si vysvětluje právě obavou ze zavedení místní příslušnosti exekutorů.

Proti je i ÚHOS
V této souvislosti nedávno vydal své stanovisko i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), který konstatoval, že připravovaná novela o soudních exekutorech může vést závažnému k narušení hospodářské soutěže na trhu. Podle úřadu jsou soudní exekutoři podnikatelskými subjekty. Jako takoví mezi sebou soutěží v poskytování služeb. "Nelze připustit, aby došlo ze zákona k rozdělení trhu, neboť by byla omezena přirozená konkurence, trh by se přestal vyvíjet a stagnoval by," uvedl ÚOHS.

Zdroj: www.poradnaveritele.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy