Jak vybrat nábytek do malého bytu: Vsaďte na světlé barvy, sklo a oblé hrany

Ne každý má to štěstí, aby mohl žít v ohromném bytě, kde se na nějaký centimetr nehledí. Průměrný český byt je spíše menší a zdi domů ukrývají i opravdu malé bytečky, kde člověk bojuje s každým centimetrem. Víte, jak vybrat nábytek do malého bytu? Volte světlé barvy a přednost dejte oblým hranám.

Do malého obýváku, kuchyně nebo ložnice nemůžete bez rozmyslu pořídit vše, co se vám líbí. Tedy, můžete, ale za pár let nebudete žít v bytě, ale ve skladišti, kde nebude příjemně vám ani vašim návštěvám. Při výběru nábytku do malého bytu přemýšlejte – nad materiály, barvami, ale i nad zdánlivými detaily.

Základní poučka je jednoduchá – do malého bytu volte světlé barvy a dekory. Materiál volte spíše hladký, bez zbytečných reliéfů a výstupků. Můžete volit mezi uzavřenou skříňkou a otevřenou policí? Volte druhou možnost, která prostor opticky zvětší. Do malého bytu byste také měli volit nábytek s oblými hranami – už jen proto, že pohyb ve stísněném prostoru bude bezpečnější.

Skvělým řešením do malého bytu je i multifunkční nábytek – když taburet, tak s úložným prostorem, když pohovku, tak rozkládací.

Skříň do malého bytu

Pro výběr skříně do malého bytu platí to samé co pro všechen nábytek obecně – světlé barvy, oblé rohy… Nic nezkazíte ani tím, když na dveře skříně umístíte zrcadlo. Místnost se v něm bude odrážet a tím působit opticky větší.

Skříň by se vám do pokoje vešla, ale je před ní málo místa pro plné otevření dveří? Řešením je pořízení šatní skříně s posuvnými dveřmi – díky nim nepřijdete ani o centimetr prostoru. Zajímají vás další tipy Jak vybrat skříň do malého bytu? Mrkněte na článek!

Šatní skříň s posuvnými dveřmi je ideální řešení do menších prostorů. 

Zdroj: www.nakup-nabytek.cz

Obývací stěna do minibytu

Nemáte obývák, ale obýváček? Pak zapomeňte na nábytek z masivního dřeva i na robustní retro kousky a volte spíše ten závěsný. Díky závěsným skříňkám zůstane podlaha volná a pokoj je opět opticky větší.

Ještě lepší řešení pro malý obývák je vyměnit závěsné, ale uzavřené skříňky za otevřené police. A pokud už se rozhodnete pro volně stojící komody a skříňky, pamatujte, že by měly mít nožky. Nábytek na nožkách totiž působí vzdušněji, subtilněji a v malém bytě rozhodně lépe, než robustní nábytek bez nožek.

Stěna do malého obývacího pokoje by měla být světlá. Trendem poslední doby jsou závěsné skříňky. 

Zdroj: www.nakup-nabytek.cz 

Sedací souprava v malém obýváčku

Je nám líto, ale jako majitel malého obývacího pokoje budete muset zapomenout na mohutnou rohovou sedací soupravu. Do menších prostor volte raději dvojpohovku, nebo sedačku se třemi místy. Máte možnost vybrat si model s úložným prostorem? Neváhejte!

Velmi moderní jsou sedačky s nízkým sedem – i ty opticky zvětší pokoj. Místo křesel zvolte praktické taburetky – a i u nich vyberte variantu s úložným prostorem. Sedačka by také měla být ve světlé barvě, bez výrazného vzoru.

  

Tato sedací souprava „sedí“ do malého bytu dispozicí a velikostí, barva by měla být spíše světlejší.

Zdroj: www.nakup-nabytek.cz

Kuchyňská linka na pár metrech

V malé kuchyni více než kde jinde platí rčení o tom, že byste měli dvakrát měřit a jen jednou řezat. Obrazně i doslova. Cenné centimetry ušetříte s pořízením kuchyňské linky s posuvnými dvířky nebo s roletkami.

Opticky kuchyni pomůžete volbou světlých a lesklých povrchů (pozor ale na to, že jsou náročnější na údržbu) a skleněných ploch.

Nešetřete na kvalitním vnitřním vybavení a volte spíše takzvanou přímou linku, nikoli kuchyně do tvaru písmene U nebo L.

 

Máte málo místa v kuchyni? Zapomeňte na linku ve tvaru písmene U, nebo L. Nejvhodnější je pro vás přímá kuchyňská linka.

Zdroj: www.nakup-nabytek.cz 

A co poradit na závěr? Nezapomínejte na to, že čím více předmětů se bude po malém bytě porůznu povalovat, tím menším dojmem bude působit. V malém bytě by víc než v jakémkoli jiném měl mít každý předmět své místo.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry