Pražský festival SCULPTURE LINE zve na koncert

REKLAMA       Jana Brožková, 20.7.2015

Festival SCULPTURE LINE, který od začátku června zpestřuje pražské ulice i zákoutí originálními sochami současných autorů, zve ve čtvrtek 23. července na koncert na Novoměstské radnici spojený s představením sochařské instalace Velké prádlo. Ve stínu soch vystoupí stálice slovenské nezávislé scény - kapela Longital. Trojice Shina, Dano Salontay a Marián Slávka ve své tvorbě umně spojuje rock, folk a elektroniku a to vše navíc doplňuje o osobitou poezii. Koncert se koná v rámci festivalu Nebe nad Neustadtem.

Ještě než ve 20 hodin parta hudebních kouzelníků z Bratislavy rozezní svými tóny nádvoří Novoměstské radnice, budou mít od 19.30 návštěvníci možnost seznámit se s tvorbou talentované mladé sochařky Veroniky Psotkové. Instalace s názvem Velké Prádlo je jedenáctou zastávkou na trase SCULPTURE LINE. Je složená ze tří sochařských celků, které spolu tvoří jemnou dějovou linku. Nevšední jméno expozici propůjčily osobité drátěné plastiky „povlávající“ na šňůře nad hlavami návštěvníků. Nádvoří dále zabydlují obří polštáře a vytváří z něj útulné odpočinkové místo a na celou situaci dohlížejí dvě dívky sedící na římse. Akce proběhne za osobní účasti autorky a kurátora SCULPTURE LINE Michala Trpáka. Vstup na celou akci je zdarma.

Více o festivalu SCULPTURE LINE na www.sculptureline.cz a na www.facebook.com/sculptureline.cz.

První ročník sochařského festivalu SCULPTURE LINE představuje sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců „pod širým  nebem“, přímo v ulicích hlavního města Prahy. Kromě frekventovaných míst nabízí možnost jednotlivé sochy vnímat i v kontextu specifických, méně očekávaných a speciálně vybraných lokací. Třímetrová socha Buddhy dohlíží na cestující na Letišti Václava Havla, obří žraločí ploutev „plave“ ve fontáně v karlínském Futurama Business Parku, další sochy vyzívají k mazlení v pražské ZOO, originální lavička láká k posezení a zamyšlení na frekventované ulici Na Poříčí a záhadné postavy prchají po hladině Vltavy. Na každé ze zastávek sochařské trasy čeká nový příběh, nový úhel pohledu. Zastoupena jsou jména autorů jako Čestmír Suška, Lukáš Rais, Michal Gabriel či Michal Trpák. 

Veronika Kudláčková Psotková absolvovala ateliér Sochařství I pod vedením prof., Ak. soch. Michala Gabriela na FaVU VUT v Brně. Vystudovala také aprobaci matematika a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Vystavuje na tuzemské i zahraniční výtvarné scéně na skupinových i samostatných výstavách. Ve veřejném prostoru je možné najít její realistické sochy v umělém kameni i její stylizované prostorové instalace drátěných figur. Tvorba Veroniky Psotkové je založena na principech realistického figurálního sochařství se silným vlivem popkultury. Stěžejními tématy autorky jsou estetika a autokorekce lidského těla stejně jako proměna kontextů a vzájemná komunikace soch.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy