Výstava orchidejí v Praze začíná, nenechte si ujít tisíc květin!

TNBiz, 5.3.2016

Již tradiční výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana v pražské čtvrti Troja i letos přinese nejen pražanům tisíc orchidejí. Výstava se koná ve dnech 4.3. - 20.3.2016.

Letošní výstava ponese jméno Orchideje - královny opylovacích triků. Aby přilákaly své opylovače, vytvořily si orchideje pozoruhodné adaptace, jak dosáhnout svého.

Jak moc vychytralé dokážou být tyto překrásné rostliny, přibližuje kurátorka výstavy Romana Rybková: "Rafinovanými triky šálí hmyz, aby došlo k opylování. Některé svým květem připomínají samičky opylovačů a ošálení samci se s nimi chtějí pářit. Při tom dojde k opylení," vysvětluje.

Ale i když květ orchideje zrovna nepřipomíná hmyz, jsou vystavené rostliny nádherné. K vidění jich je nyní více než tisícovka, což je zhruba dvakrát více, než tomu bylo v minulých letech. Část expozice je v majetku botanické zahrady a část zapůjčili různí pěstitelé. První den výstavy ve skleníku v pražské Troji nechyběla ani modelka Simona Krainová, která výstavu slavnostně zahájila.

Kreativní aranže rostlin měli na starost studenti České zahradní akademie v Mělníku. "Popustili uzdu své fantazie a naaranžovali květiny do běžných předmětů, které by s orchidejemi lidé nespojovali," láká na výstavu tisková mluvčí trojské botanické zahrady Lucie Herberová. A má pravdu, některá umístění vystavených květin návštěvníka opravdu překvapí. Překvapit se můžete nechat až do 20. března ve skleníku Fata Morgana v pražské Troji.

Přečtěte si, odkud orchideje pochází, jaké jsou známé druhy a jak se o ně správně starat:

Kvetoucí orchideje jsou jednoznačně královny všech pokojových rostlin

Interiérové květiny, které nezklamou = orchideje tisíce druhů

Pokojové květiny: orchideje jsou krásky do každého bytu



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky