Zaha Hadid: debata o díle jedné z nejvýraznějších postav světové architektury

O díle britské architektky iráckého původu Zahy Hadid budou ve čtvrtek 20. října 2016 v Centru současného umění DOX debatovat ředitel Design Musea v Londýně Deyan Sudjic, Melodie Leung ze studia Zaha Hadid Architects a Jakub Cigler z Jakub Cigler Architekti. Zahraniční hosté přijedou na pozvání Bakala Foundation a Nadačního fondu Kaplicky Centre, aby vybrali nejlepší práci architektonické soutěže Kaplicky Internship 2016. Autor vítězné práce pojede na tříměsíční stáž do slavného londýnského studia Zaha Hadid Architects.

Během setkání budou mít hosté příležitost seznámit se s dílem jedné z nejvýraznějších postav světové architektury. Debatovat o jejích návrzích a realizacích budou ti nejzasvěcenější: dlouholetá spolupracovnice Zahy Hadid z jejího londýnského studia Melodie Leung a Deyan Sudjic z Design Museum, který se s proslulou architektkou léta přátelil. Třetím vystupujícím bude Jakub Cigler, jehož architektonické studio je lokálním partnerem Zaha Hadid Architects pro realizaci projektu Central Business District v Praze, známého spíše jako revitalizace okolí pražského Masarykova nádraží. Central Business District je jedním z posledních projektů, na kterém se Zaha Hadid osobně podílela. Zaha Hadid byla členkou poroty, která rozhodla o vítězství nakonec nerealizovaného návrhu architekta Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny v Praze na Letné.

Debata s názvem “Zaha Hadid: Work and Legacy” se uskuteční ve čtvrtek 20. října 2016 od 18 hodin v Centru současného umění DOX. Po ukončení debaty bude vyhlášen vítěz studentské soutěže Kaplicky Internship. Program celého večera bude veden v anglickém jazyce a překlad nebude zajištěn. Vstup je po registraci zdarma, počet míst je však omezen.

Kaplický Internship je program, který poskytuje čerstvým absolventům architektonických oborů z českých univerzit možnost strávit tři měsíce na stáži v jednom z prestižních londýnských studií. Mohou si tak vyzkoušet práci na významných projektech ve společnosti renomovaných architektů. V roce 2015 se držitelem Kaplický Internship stal Ondřej Michálek z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Kromě ocenění získal možnost absolvovat stáž v londýnském studiu architektky Evy Jiřičné. Vyhlášení vítěze Kaplicky Internship se konalo 9. října 2015 v Centru současného umění DOX. Letošní vítěz pojede na stáž do londýnského studia Zaha Hadid Architects. Program je organizován Bakala Foundation ve spolupráci s londýnským Design Museem. Partnerem projektu je Nadační fond Kaplicky Centre.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy