V Praze se představí přední švýcarská architektka Annette Gigon

Ve čtvrtek 3. listopadu povede v Praze přednášku významná švýcarská architektka a profesorka architektury Annette Gigon. Mezinárodní pozornost si získala už jedním ze svých prvních projektů Kirchner Museum v Davosu v roce 1992 a od té doby se studiem Gigon / Guyer Architecs, které založila společně s architektem Mikem Guyerem v Curychu, realizovala řadu dalších pozoruhodných staveb po celé Evropě. Ateliér proslul zejména svými četnými projekty galerií a muzeí, které vynikají díky mimořádné práci s betonem a světlem. Její vystoupení proběhne od 19.30 hod. v kině Světozor a je součástí cyklu Architektky II pořádajícího spolku Kruh, který tentokrát postupně do České republiky přiváží mimořádné ženy, které na různých místech světa výrazně spoluvytvářejí tvář současné architektury. V prosinci pozvání Kruhu přijala další světově uznávaná architekta Jihoafričanka Kate Otten.

 

Annette Gigon je mimořádná architektka, která výjimečným způsobem ovlivňuje současnou švýcarskou architekturu, rukopis kanceláře Gigon / Guyer Architecs je osobitý a nezaměnitelný. Jejich přístup přispěl k mezinárodnímu věhlasu švýcarské architektury, kterou tato kancelář reprezentuje společně například ještě s architekty Herzogem & de Meuronem, Peterem Zumthorem nebo Christianem Kerezem“, dodává k jejímu vystoupení Marcela Steinbachová, čerstvá držitelka titulu Architekt roku 2016 a předsedkyně pořádajícího spolku Kruh. Annette Gigon (*1959) absolvovala v roce 1984 Fakultu Architektury ETH v Curychu. V roce 1989 založila s Mikem Guyerem architektonický ateliér Gigon /GuyerArchitects. Mezinárodní pozornost si získali jedním z prvních projektů – Kirchner Museum v Davosu. Následovala přístavba muzea ve Winterthuru či Archeologické muzeum a park v Kalkriese. V posledních letech se kancelář věnuje i bytovým domům a administrativním budovám. Klíčovým projektem byl mrakodrap Prime tower v Curychu, který nastartoval oživování i rozvoj nově budované čtvrti bývalého okolí nádraží Hardbrücke v Curychu.


Z připravovaného podzimního programu cyklu Architektky II:

3. listopadu od 19:30

Annette Gigon (CH) 

V angličtině, bez tlumočení
Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1

1. prosince od 19:30

Kate Otten (JAR)

V angličtině, bez tlumočení

Kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1


Pořádá: Kruh z. s.
Pod záštitou: České komory architektů 
Projekt podporují: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Nadace české architektury, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, Laufen CZ s. r. o., SIPRAL a. s., MDA Praha s.r.o., MY DVA group a. s., FORBO FLOORING, OP Tiger s.r.o.,
Mediální partneři: Radio 1, RadioWave, ERA21, 
archiweb.cz, Earch, časopis Stavba, Material Times





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy