Profesionálního instalatéra mnohdy nahradí nové technologie

Nové technologie od plynařů Vyměnit staré trubky u bojleru nebo převést vývod vody na druhou stranu místnosti. Kdo z majitelů domu či bytu tohle někdy neřešil. Ono se to však lépe řekne, než udělá. I když jde o drobnou práci, bez patřičného nářadí ji nezvládne ani ten nejzručnější kutil. Nezbývá, než najít šikovného instalatéra a čekat, až na nás v jeho diáři přijde řada. Ano, to čekání je výstižné. V rámci kotlíkové dotace a zákona o povinné revizi kotlů od ledna příštího roku je totiž po kvalifikovaných instalatérech sháňka.

Neodborníka neberte

Pokud na práci nespěcháte, není to pro vás tak zásadní problém. Ten však nastává, pokud třeba plánujete rekonstrukci kuchyně a potřebujete převést vodu z jedné části místnosti na druhou v termínu před montáží skříněk. Voda se standardně vede v plastu nebo v mědi. V obou případech potřebujete na vytvoření přechodů kolínka, která se u plastu polyfúzně svařují, u mědi pájí. A to už je práce pro specialistu. Při práci s tímto materiálem nešetřete na kvalifikovaném a precizním topenáři. „Pokud není svár proveden správně, máte zaděláno v budoucnu na velký problém. Pouhým okem není netěsnost, prasklina či ztenčený materiál ve spoji vidět. Zaručeně vám však tímto místem za čas poteče voda. Nejhorší situace může nastat, je-li nekvalitně provedený spoj zabudovaný ve zdivu, “ upozorňuje instalatér Jan Neužil. Při práci s těmito materiály není kam spěchat. Postup je náročný, spojované trubky se musí dobře očistit vně i zevnitř, aby uvnitř nezůstaly po sváření nečistoty, což v trubce, která vede pitnou vodu, rozhodně nechcete.

Technologie od plynařů

Nová doba přináší nové možnosti. Pokud se vám nechce čekat nebo máte po ruce šikovného řemeslníka i bez patřičné certifikace, použijte na rozvody trubky vyrobené z nerezového vlnovce flexira. Tento materiál se běžně používá pro bezpečnostní rozvody plynu. Jeho velkou výhodou je, že jej můžete jednoduše ohnout rukou do patřičného úhlu, trubka zároveň drží požadovaný tvar. Vyhnete se tak nejnáročnějšímu a zároveň nejrizikovějšímu procesu svařování či pájení spojů v ohybech. Jednoduše bez použití nářadí a bez nutnosti kvalifikovaného instalatéra si tak sami rozvedete vodu v bytě nebo si na terase či zahrádce vytvoříte venkovní umyvadlo. „V současné době jde vůbec o nejbezpečnější způsob rozvodů vody, plynu a topení v domě,“ konstatuje Neužil. Především mladší generace topenářů často používá nerezový vlnovec flexira při instalaci potrubí zabudovaných ve zdi nebo v podlaze. „Při použití rozvodů v nerezovém vlnovci mají stavebníci jistotu, že dalších několik generací nemusí při příštích rekonstrukcích domu do rozvodů sáhnout. Trubka je vyrobená z chirurgické oceli, která vydrží v nezměněném stavu přes sto let,“ doplňuje Neužil.

Zvládne to i vaše žena

I spojování trubek je velmi rychlé a jednoduché. Trubky můžete jednoduše spojit bez nutnosti nářadí pomocí O kroužků, nebo některé hobby markety zapůjčují lis pro vytvoření spoje zdarma. Patentovaný O kroužkový systém je natolik bezpečný, že spoj nemusí být přístupný ve zdivu i když trubku uřežete „na koleně“ běžnou pilkou. Na nerezový vlnovec flexira se vyrábí řada matic, spojek, přechodek či T kusů včetně nástěnky na vodu. Pokud si sami troufnete na výměnu trubek například u bojleru, můžete si pořídit už předpřipravený set. Vzhledem k tomu, že materiál neoxiduje, hodí se do sklepů, nevytápěných prostor, nebo i tam, kde je vlhkost. Zároveň speciální zvlnění zabraňuje usazování sedimentů a šlemů uvnitř trubky. I po mnoha letech tak budete mít nerezové trubky ve stavu, jako byste je nainstalovali včera.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky