Zástupci parlamentních stran diskutovali prioritách ČR v jednáních o brexitu

V pátek 17. února se na Úřadu vlády uskutečnilo již třetí jednání zástupců politických stran k tématu brexitu a budoucnosti EU pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Dnešní setkání se věnovalo především přípravě schůzky premiéra Bohuslava Sobotky s předsedy parlamentních stran, které je plánováno na středu 22. února.

Zástupci ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP 09, KSČM a ODS dnes projednávali priority České republiky v nadcházejících jednáních o vystoupení Velké Británie z EU. Účastníci dnešního jednání se shodli, že českým zájmem v jednáních o brexitu bude ochrana českých občanů a podniků. „V náročných jednání, která začnou za pár týdnů, musíme ochránit česká pracovní místa a podpořit české firmy. S Velkou Británií máme úzké obchodní vazby především v sektoru automobilového a strojírenského průmyslu. Dobré vztahy chceme zachovat i po brexitu, ale v první řadě je nezbytné hájit naše národní zájmy a priority našeho členství v EU," uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Pro Českou republiku bude dále klíčové zajistit práva českých občanů, kteří dosud legitimně využívali svobody volného pohybu a pobývají ve Velké Británii.

Státní tajemník dále zástupce politických stran informoval o kandidatuře ČR na přesídlení Evropského orgánu pro bankovnictví z Londýna do České republiky. Tento záměr minulý týden schválila vláda.

Dnešní schůzka byla součástí série jednání české vlády o brexitu a budoucnosti EU. Pravidelnou platformou k diskusi o české pozici je Pracovní skupina pro brexit a reformu EU, na které se scházejí zástupci resortů a hospodářských a sociálních partnerů. Debata napříč politickým spektrem vyvrcholí příští středu, kdy se premiér Sobotka sejde v Poslanecké sněmovně s předsedy parlamentních stran. Na základě této schůzky bude zpracována detailnější pozice k jednotlivým politikám.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy