Jiří Menzel je v kritickém stavu a uzdravení nebude jednoduché

TNBiz, 22.11.2017

Oskarový režisér Jiří Menzel (79) leží od úterka v kritickém stavu v nemocnici v pražských Střešovicích. Podle informací TV Nova prodělal zánět mozkových blan a má za sebou náročnou několikahodinovou operaci. Po té byl uveden do umělého spánku. Ani po probuzení to však legenda českého filmu nebude mít jednoduché. Následky tohoto vážného infekčního onemocnění mohou být velmi vážné.

Menzel leží v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Hospitalizován musel být po návratu z dovolené s podezřením na zánět mozkových blan. Onemocnění plnou silou propuklo zřejmě již na dovolené. "Je v intenzivní péči specialistů ÚVN ve Střešovicích," potvrdila mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

"Meningitida, neboli zánět mozkových blan, je velmi vážné infekční onemocnění, které i u dítěte nebo dospělého člověka může způsobit řadu trvalých následků," uvedla praktická lékařka Miloslava Libicherová.

Doplnila, že o to zákeřnější může být nemoc u seniorů. "Ze začátku ji nemusíte ani poznat, neboť u starších lidí většinou nebývá teplota," uvedla a vysvětlila, že i samotný průběh nemoci může být horší.

Léčba podle lékařky probíhá u lehčích případů stejně. Při lehkém průběhu nemoci jsou pacientovi podávána antibiotika a léky proti otokům. Pacient je hospitalizován na jednotce intenzivní péče a po několika dnech se jeho stav standardně zlepšuje. Při komplikovanějším průběhu nemoci bývá pobyt v nemocnici delší.

"Senioři mohou po prodělání nemoci trpět poruchami komunikace nebo pohyblivosti. Může dojít ke změnám chování, poškození sluchu nebo zraku. V nejhorších případech může dojít až k ochrnutí nebo se může projevit demence," popsala následky nemoci lékařka.

Rodina se ke stavu Jiřího Menzela nechtěla vyjadřovat. "Nezlobte se, je to soukromá věc, vůbec se vám k tomu nebudu vyjadřovat," řekla pouze režisérova manželka.

Ještě nedávno působil zdravotně v pořádku, jak potvrdil umělec Roman Řehák, který s Menzelem nedávno vytvářel obraz k narozeninám Miloše Formana.

Menzel už od 60. let patří k nejvýznamnějším filmovým tvůrcům. V roce 1968 získal Oskara za film Ostře sledované vlaky - a to za nejlepší cizojazyčný film. Proslavil se také snímky Postřižiny, Vesničko má středisková, Rozmarné léto, Obsluhoval jsem anglického krále, Slavnosti sněženek, Na samotě u lesa nebo Donšajni.

<br>



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy