Letošní advent bude nejkratší za posledních 11 let

TNBiz, 24.11.2017

Letos nás čeká nejkratší advent za posledních jedenáct let. Čtvrtá adventní neděle tentokrát připadá až na Štědrý den. V loňském roce jsme se z předvánoční doby těšili o šest dní déle.

Do Vánoc zbývá přesně měsíc, a ačkoli by někteří možná už chtěli v neděli zapalovat první svíčku na adventním kalendáři, budou si muset ještě týden počkat. Letos advent startuje až v nejzazším možném termínu, tedy 3. prosince. Poslední svíčku tak zapálíme až na Štědrý den.

Výraz advent pochází z latinského adventus, tedy příchod (Ježíše Krista) a v katolické církvi představuje dobu, ve které se připravujeme na Vánoce. Datum první adventní neděle je každý rok jiné, protože čtvrtá adventní neděle připadá vždy na neděli před 25. prosincem. První svíčku tak můžeme zapalovat v období od 27. listopadu do 3. prosince, naopak tu poslední mezi 18. a 24. prosincem.

První adventní neděli se říká železná, následuje bronzová, stříbrná a zlatá. Štědrým dnem období adventu končí, od 25. prosince začíná doba vánoční, která končí v neděli následující po 6. lednu.

 

Zatímco letos nás čeká nejkratší možná předvánoční doba, trvat bude jen 22 dní, loni jsme si užili naopak nejdelší možný advent, který trval 28 dní. Naposledy čtvrtá adventní neděle připadla na Štědrý den v roce 2006, příště tato situace nastane v roce 2023. V roce 2018 začne advent o den dříve než letos -první svíčku zapálíme 2. prosince, poslední pak 23. prosince.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy