Sopka na Bali může vybuchnout, ohrožuje místní i turisty, včetně Čechů

TNBiz, 27.11.2017

Sopka Agung chrlí oblaky popela od víkendu. Na ostrově uvízlo asi 60 tisíc turistů, včetně stovek Čechů. Letiště bylo uzavřeno. Agentura National Disaster Mitigation vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení. Úřady zahájily rozsáhlé evakuace obyvatel.

Bali nařídilo evakuaci více než 100 tisíc obyvatel a vyhlásilo nejvyšší stupeň ohrožení. Mezinárodní letiště bylo brzy ráno uzavřeno minimálně na 24 hodin. Okolo 445 letů bylo zrušeno. Kvůli popelu, který sopka chrlí, letouny nemohou vzlétnout.

V ohrožení je především 22 vesnic v blízkosti sopky s více než 100 tisíci obyvateli. Na 40 tisíc již bylo evakuováno, další vesničané však odmítají opustit své domovy. Doma se prý cítí více v bezpečí. "Pokud to bude nutné, budou donuceni k evakuaci," uvedl na konferenci v Jakartě mluvčí agentury National Disaster Mitigation Sutopo Purwo Nugroho. Informoval o tom Daily Mail.

Podle něj je vysoce pravděpodobné, že sopka v blízké době začne chrlit lávu. Láva totiž v současné době stoupá k okraji. Erupce sopky Agung nejsou ojedinělé. Při poslední rozsáhlé erupci v roce 1963 zemřelo na 1 100 lidí. Úřady tehdy podcenily evakuaci obyvatel. Naposledy se k životu sopka probudila letos v září. Na ostrově jsou stovky Čechů. Někteří jezdí do destinace jako turisté, jiní tam dokonce žijí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy