Slavkov u Brna: seriál vzpomínkových akcí k výročí bitvy

Jaké jsou připraveny akce k výročí?

Novinky vzpomínkových akcí: gastronomická bitva tří císařů a premiéra filmu Austerlitz Advent

Pokrmy odkazující na tři velmoci, které bojovaly u Slavkova, premiéra Abrhámova filmu Austerlitz Advent nebo noční speciální prohlídky expozice Austerlitz – malé město velkých dějin. Nejen to jsou hlavní novinky letošního programu Tenkrát ve Slavkově 1805, který se uskuteční o víkendu od 1. – 2. prosince ve Slavkově u Brna.

Program bude však startovat už ve středu 29. listopadu vystoupením folklorní skupiny Šternovjan z Újezdu u Brna. Cimbálová muzika představí v Historickém sále zámku pásmo písní z období Napoleonského tažení Mašírujú na Francúza. Díky spolupráci s Českým rozhlasem Brno bude tento koncert vysílaný živě v pořadu Na živú notečku.

Slavnostní koncert se v Historickém sále uskuteční také den později, ve čtvrtek 30. listopadu. Sdružení Mohyla míru – Austerlitz uspořádá tradiční pietní vystoupení, jemuž bude předcházet bohoslužba za padlé oběti. Letos se představí barytonista Martin Hammerle-Bortolotti za doprovodu kvinteta Moravské filharmonie Olomouc. Oba koncerty budou pro veřejnost zdarma.

V pátek pak obsadí město opět rakouští vojáci ze IV. kolony Kolowrat, kteří do Slavkova u Brna dorazí po šestidenním pochodu z Olomouce. Poté, co dobydou náměstí, přesunou se na nádvoří zámku, kde začne večerní program. Výstřely z pušek, pach střelného prachu i tváře unavených vojáků pak vytvoří kulisu pro premiéru filmu Austerlitz Advent, který natočil režisér Josef Abrhám mladší. Krátkometrážní film
v devětadvaceti minutách vypráví příběh obyvatel statku, jímž 2. prosince prošly všechny tři armády.

Na nádvoří pak bude pokračovat historický program, který vyvrcholí příjezdem rakouského a ruského panovníka.

Zatímco v uplynulých letech byli diváci následně pozváni na speciální prohlídku zámku, letos můžou zažít noční atmosféru v zámeckých konírnách, kde bude v kulisách expozice Austerlitz – malé město velkých dějin připravený zážitkový program již od 17:00,“ uvedl starosta města Slavkov u Brna Michal Boudný.

Od sobotního rána pak na Palackého náměstí bude stát řemeslný jarmark, přijíždět budou vojáci, řemeslníci, měšťané i šlechta. Na nádvoří zámku pak k řemeslníkům přibydou i kuchaři. Novinkou totiž bude Gastronomická bitva tří císařů, ve které se budou vydávat pokrmy a nápoje inspirované zeměmi, které jsou s Bitvou u Slavkova spjaté – tedy Rakouskem, Francií a Ruskem. V centru města pak bude probíhat vojensko – historický program, v zámeckém parku bude ukázka ležení a jezdeckého dovednostního turnaje. Programu ve Slavkově bude přihlížet také ruský car Alexandr I., který přijede v poledne na inspekci spojeneckých armád. I letos bude centrum města v podvečer svědkem bitevního střetu, kterého se zúčastní na 300 vojáků.

Program ve Slavkově u Brna bude mít i pietní rozměr. Po celý den bude otevřený chrám Vzkříšení Páně.

Vyvrcholením akce bude multimediální program Slavkov 1805 s průvodem asi pěti set vojáků. Na průčelí zámku bude ve 20:00 promítnutý videomapping zakončený ohňostrojem odpalovaným ze zámecké střechy.

Hlavními partnery programu Tenkrát ve Slavkově jsou LIKO-S a Slavkovský pivovar. Partnery jsou Česká pojišťovna, SKR Living, Interovaná střední škola Slavkov u Brna, Respono a Kordis. Pořadatelem je město Slavkov u Brna a Zámek Slavkov – Austerlitz. Akce se koná za podpory Jihomoravského kraje.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy