Chřipková sezóna začne až v lednu. Ještě je čas na očkování

TNBiz, 22.12.2017

Chřipková epidemie přijde podle lékařů až v lednu. Bude mít tedy pomalejší nástup, než tomu bylo v loňském roce. Lékaři proto upozorňují, že letos je stále ještě čas na očkování.

Nemocnost v České republice stoupá. Mezi nemocnými se už kromě akutních respiračních onemocnění objevují i případy klasické chřipky. Propuknutí epidemie nás ale čeká až po novém roce, přijde tedy později než v minulé sezóně.

Podle vakcinologů je tak stále ještě čas nechat se naočkovat. Člověk je totiž po očkování chráněný zhruba za týden až 10 dnů. Nově je u nás navíc k dispozici i vakcína, která chrání rovnou proti čtyřem typům chřipky, ta dosavadní působila proti třem typům.

Proočkovanost proti chřipce je v Česku podle epidemiologů velice nízká a to pouhých 5 až 6 procent. Z toho je prý patrná, že lidé stále toto onemocnění podceňují, přitom může zabíjet. Na chřipku a komplikace s ní spojené u nás každý rok umírá více než dva tisíce lidí.

Nejvíce nebezpečná je pro malé děti a seniory, kteří nemají dostatečnou imunitu a tak se s virem chřipky vypořádávají hůř. Nebezpečný je virus také pro chronicky nemocné lidi. Dokáže totiž jejich onemocnění výrazně zhoršit. Právě lidé s některými onemocněními a ti nad 65 let mají očkování proti chřipce zdarma.

Častou komplikací chřipky je především u starších lidí zápal plic, který je přivede až do nemocnice. Tam mu každoročně stovky lidí podlehnou.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy