Firemní jídelny se mění na prémiové restaurace, nový benefit láká zaměstnance

Samotná nabídka stravovacích zařízení v kancelářských budovách je již zavedeným konceptem

Klasické firemní kantýny se proměňují na prémiové samoobslužné restaurace, které fungují jako benefit pro zaměstnance. Blahodárné prostředí na pracovištích a s tím související služby totiž u nich hraje čím dál větší roli. Výrazně se zvyšuje kvalita jídla a prostředí stravovacích prostor. Mezi operátory vstupují i známe restaurační skupiny, jakými jsou Zátiší group či Perfect Canteen Filipa Sajlera (projekt představitele „Kluci v Akci“). Vyplývá to z průzkumu realitně poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která se na oblast sektoru gastronomie specializuje a operátory do kanceláří zajišťuje.

Samotná nabídka stravovacích zařízení v kancelářských budovách je již zavedeným konceptem, především v částech metropole s nízkou občanskou obslužností, kde jsou mnohdy nutností. V Praze je jich na 126. Nejvíce firemních restaurací nabízí Praha 4, následována Prahou 5. Naopak Praha 1 tento druh stravování nepotřebuje, je obsloužena restauracemi a food courty z okolí. Většina z firemních restaurací (62 %) nabízí své menu i veřejnosti, přitom jen 13 % je otevřeno i o víkendu.

Při nových výstavbách a rekonstrukcích vlastníci a developeři považují výběr operátora firemního stravování za nezbytnou součást v cestě za komerčním úspěchem. Sází především na kvalitní kuchyni, příjemné prostory a moderní design. U náročných klientů vstupují do hry i špičkoví šéfkuchaři.

Počet firemních restaurací v kancelářských budovách v Praze

Praha 1

5

Praha 6

6

Praha 2

5

Praha 7

6

Praha 3

6

Praha 8

13

Praha 4

42

Praha 9

6

Praha 5

27

Praha 10

10

zdroj Cushman & Wakefield

 Zdeněk Zádrapa, specialista na pronájem maloobchodních prostor se zaměřením na gastronomii a volnočasový sektor říká: „Mnozí developeři začínají s výběrem operátorů těchto služeb již při přípravě projektů. Chtějí se tímto způsobem odlišit od ostatních, více zaujmout nájemce a ti pak své zaměstnance. Kvalita stravování a jeho výjimečný koncept je totižjedno z důležitých hledisek při vyhledávání a rozhodování se, jaké prostory nájemce zvolí. Nedávno jsme pro projekt Visionary v Holešovicích vybrali gastro operátora Zátiší Group pod značkou Fresh & Tasty. Otevře již v létě dle nejnovějších trendů v duchu fast causal. Novou firemní restauraci Timeout od stejného operátora jsme zajistili také v kancelářské budově Aspira Business Center. Své dveře otevřela začátkem roku. Pro projekty Parkview Pankrác v Praze 4 a Praga Studios v Praze 8 od Skansky zatím nejvhodnějšího operátora hledáme.“

Mnohé kancelářské budovy nabízejí restaurační zařízení po celý den. Až 63 % ze všech pražských firemních restaurací v kancelářských budovách nabízí snídaní, 39 % kavárnu a 95 % nabízí jako vedlejší službu i catering. Na vzestupu je i kvalitní nabídka polotovarů - předpřipravených pokrmů, které si zaměstnanec může odnést domů pro svou rodinu. Dalším trendem v oblasti firemního stravování je nabídka restauračních služeb zdarma, a to zcela bez finančních limitů.

 Renata Lukášová, Fresh & Tasty Director ze Zátiší Group k tomu říká: „Společnosti si chtějí své zaměstnance co nejvíce udržet, je to nejen další z benefitů, které společnosti mohou nabídnout, ale také snaha o maximální efektivitu jejich práce, usnadnit každému zaměstnanci stravování, ale také částečně kontrola jejich zdraví.“

V nabídce již tradičních operátorů v odvětví jídelního stravování se objevují společnosti známých restauračních skupin či řetězců nebo známých kuchařů, např. Perfect Canteen Filipa Sajlera (projekt představitele „Kluci v Akci“) nebo Zátiší Group pod značkou Fresh & Tasty se šéfkuchařem Gian Luca Giardi. Tradičními provozovateli, kteří sledují trendy a nabízejí nové koncepty, jsou např. Aramark a jejich Food Company na tzv. Baker Street 16 nebo Sodexo s projektem Dave.B - Taste Five v budově Five.

 Petr Markvart, vedoucí oddělení zastupování pronajímatelů dodává: „V dnešní době nízké nezaměstnanosti pronajímatelé rádi pomáhají svým nájemcům s nabídkou dalších benefitů, kde kromě relax zón, fitness center nebo třeba zázemí pro kola, hraje roli právě nabídka kvalitního stravování v rámci budovy. Dnešní trend, kde je kladen důraz na kvalitu stravování, nicméně splňují i tradiční provozovatelé jako Aramark, kteří se snaží nabídnout různé koncepty pro různá zadání pronajímatelů.“

•••

Cushman & Wakefield je předním světovým poskytovatelem realitních služeb, jenž pomáhá klientům měnit způsoby, jak lidé pracují, nakupují a žijí. S 45 tisíci zaměstnanci ve více než 70 zemích společnost pomáhá nájemcům a investorům optimalizovat hodnotu jejich nemovitosti skloubením naší globální perspektivy a hlubokých lokálních znalostí s rozsáhlou platformou realitních řešení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy