Hypotéky v Česku výrazně zlevnily. Za kolik si půjčují naši sousedé?

TNBiz, 19.9.2019

Hypotéky v Česku opět výrazně zlevnily, v srpnu klesla jejich průměrná úroková sazba na 2,61 procenta. Ještě v červenci si přitom lidé na bydlení půjčovali za 2,68 procenta. Podle ekonomů však Češi zájem o hypotéky ztrácí. Například Slováci si navíc půjčují mnohem levněji.

Podle údajů Fincentra Hypoindexu zlevňují hypotéky už sedmý měsíc v řadě. Průměrná úroková sazba klesla v srpnu oproti červenci o 0,07 procentního bodu na 2,61 procenta. Hypoteční sazby se tak dostaly na úroveň loňského podzimu.

"Tempo snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech se mírně snížilo. Lze však očekávat, že se pod vlivem konkurenčního boje budou úrokové sazby snižovat i v následujících měsících," řekl TN.cz ekonom Štěpán Křeček. 

To potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj si ten, kdo nepotřebuje hypotéku nutně hned, může na nižší sazby počkat. "Při individuálním jednání v bance o výši sazby mohou lidé zkusit vyjednat nižší než nabídnutou sazbu právě s poukazem na další zlevňování hypoték," radí Kovanda.

Podle Evropské hypoteční federace byla v prvním čtvrtletí průměrná sazba hypoték na úrovni 2,97 procenta. Oproti Slovensku jsou tak hypotéky v České republice stále výrazně dražší. Naši východní sousedé si na bydlení půjčují s průměrnou úrokovou sazbou pod dvěma procenty. "V případě Polska je průměrná sazba hypoték na úrovni šesti procent, v případě Maďarska pak na úrovni 5,17 procenta," dodává ekonom Kovanda. 

Zájem o hypotéky zároveň v Česku výrazně opadá. Od ledna do srpna letošního roku se sjednalo pouze 49 642 hypotečních úvěrů. Oproti stejnému období v roce minulém je to o téměř 15 tisíc méně. "Snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech může vést k navýšení počtu hypoték ve druhém pololetí letošního roku," uvádí Křeček.

Čt   6:13

Hypotéky v Česku výrazně zlevnily. Za kolik si půjčují naši sousedé?
St 18:04Hypoteční trh stále hledá své dno, sráží ho restrikce centrální banky
St 14:35

5 parametrů hypotéky, které byste měli brát v potaz před podáním žádosti o úvěr
St 11:20

ČBA: Banky se předhánějí v nabídce lepších hypotečních sazeb. Průměr klesl na 2,61%


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky