Lidé nemají o hypotéky zájem. Ceny nemovitostí jsou stále na vzestupu

TNBiz, 22.9.2019

Zájem o hypotéky v Česku klesá, a to i přes to, že výrazně zlevnily. Můžou za to jednak vysoké ceny bytů a pak také změny zavedené Českou národní bankou. Tedy hlavně potřeba finanční rezervy, bez které hypotéku nelze dostat. Centrální banka ale prý nechce od tvrdých pravidel ustoupit a pochvaluje si, že banky přestaly dávat hypotéky i těm, kteří na splácení nemají.

Úrokové sazby klesají už sedmý měsíc v řadě. Banky přesto těžko hledají zájemce o úvěry na bydlení. Česká národní banka si přesto stojí za svým rozhodnutím a o znovuzavedení stoprocentních hypoték neuvažuje.


"Pravidla platná od loňského října ukázala přesně situaci, kterou česká národní banka očekávala. A to, že banky přestaly úvěrovat vysoce rizikové klienty," řekla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.


Úroková sazba hypoték je nejnižší od začátku roku. Zatímco v lednu 2019 byl úrok tři procenta, v květnu to byla jen dvě celá osmdesát setin procenta. A tenhle měsíc dokonce dvě celá šedesát jedna setin procenta.

 


Situaci na trhu hypoték kromě toho, že splátka hypotéky a dalších dluhů nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a celkové zadlužení devítinásobek jeho čistého ročního příjmu, komplikují i vysoké a stále rostoucí ceny bytů.


"V České republice se ceny nemovitostí naprosto vymkly kontrole. Když si chcete dnes koupit byt, v Praze nebo v Brně na hypotéku, musíte dát ze svého, na běžný byt, milion a půl korun," přiblížil ekonom Lukáš Kovanda.


"Česká národní banka považuje současné ceny nemovitostí zhruba o patnáct procent nadhodnocené. A v poslední době se situace moc nezměnila," doplnila Vodstrčilová.

 


Ceny bytů podle odhadů ekonomů hned tak neklesnou a dá se tedy očekávat, že se najdou politici, kteří budou volat po radikálních řešeních. "Zastropování cen nemovitostí nebo cen nájemného je určitě možnost, která bude stále častěji diskutovaná," předestřel Kovanda.


Od ledna letošního roku si pro hypotéku přišlo do bank podle odhadů téměř padesát tisíc lidí. A to je o patnáct procent méně než loni touto dobou. Ekonomové očekávají, že se ceny hypoték budou snižovat i v následujících měsících.


Podívejte se na reportáž televize Nova, jak si výší nájemného stojí Praha ve srovnání s dalšími městy Evropy a jak se v jiných zemích řeší vysoké nájemné:
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky