Letošní Vánoce pro nás budou zřejmě nejdražší v historii

TNBiz, 7.11.2019
Za dárky každý z nás utratí okolo 12 tisíc korun

Do Vánoc zbývá ještě hodně času, ale už teď je jasné, že letošní svátky budou pro české domácnosti zřejmě nejdražší v historii. Podle odhadů ekonomů za ně celkově utratíme 100 miliard korun. Obchodníci i zásilkové firmy už hlásí první předvánoční nápor a rekordní tržby očekávají i e-shopy. V on-line nákupech jsme totiž evropská špička.

Do Vánoc sice zbývá ještě víc než měsíc a půl, dárkové šílenství už přesto začalo. Lidé berou obchody útokem. Peněženku i účet pan Gerbrich letos před Vánocemi pořádně provětrá.

"Mobil bude stát pět tisíc a Vánoce, protože rodinu mám docela širokou, odhaduju na 20 až 25 tisíc. Každý rok je to víc než loni," říká Hynek Gerbrich.

Za dárky každý z nás utratí podle odhadů ekonomů v průměru okolo 12 tisíc korun. O tisícovku více než před rokem. Kromě platů totiž rostou i ceny, a tak logicky utratíme víc.

Pod stromečkem podle tajného průzkumu televize Nova bude letos hlavně elektronika, oblečení, knihy nebo třeba i zájezdy. Obchodníkům začaly žně.

"Návštěvnost i tržby vzrostly meziročně o více než 25 %, je patrné, že se zákazníci připravují letos dříve než vloni," říká mluvčí internetového prodejce Patricie Šedivá.

"Češi v letošním roce za Vánoce utratí 100 miliard korun," předpovídá ekonom Lukáš Kovanda. Loni to bylo o čtyři miliardy méně. Před vánočním šílenstvím varují i ekologové. Lidé by neměli nakupovat zbytečné dárky a používat tuny balícího papíru, který po svátcích často končí na skládkách.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky