Zavařování i bez speciálního hrnce? Jde to bez problémů

Věděli jste, že k zavařování můžete použít i multifunkční troubu, kterou jsou vybavené některé sporáky?  I při šířce sporáku 50 cm nabízejí bezkonkurenčně největší objem trouby na trhu – až 70 litrů! Na extra velký osmilitrový pekáč, který je součástí vybavení, pohodlně vyrovnáte hezkou řádku zavařovacích sklenic. A svoje vlastnoručně vyrobené dary léta pak můžete sterilizovat i bez speciálního zavařovacího hrnce, který by vám po většinu roku překážel. Náročnější zavařeniny, jako třeba borůvková nebo ostružinová povidla, můžete v troubě i připravit pozvolným rovnoměrným „tažením“ bez připálení.

Sporáky se stále těší ohromné oblibě a pořád je najdeme v polovině českých a moravských domácností. Z dobrého důvodu – za rozumné peníze totiž sporáky nabízejí hned dva spotřebiče – kvalitní varnou desku (může být i indukční) a velkou multifunkční troubu s patentovaným klenutým vnitřním prostorem po vzoru starých pecí, který umožňuje vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu.

Nepotřebují víc, než 50 cm místa. V kuchyni jdou navíc umístit přímo k nábytku bez nevzhledných mezer, kde ulpívaly nečistoty a mají i pěkný, moderní vzhled. Už to proto dávno nejsou popelky, co se schovávají v koutě.

Vedle obvyklého pečení a grilování zvládnou i třeba i šetrné rozmrazování, ohřev talířů před podáváním jídla nebo zavařování. „Pro zavařování v troubě nebo sporáku použijte sklenice s pryžovým těsněním a se skleněnými víčky, případně sklenice s víčky se závitem nebo s kovovými víčky. Používejte vždy jen stejně velké sklenice naplněné stejným obsahem. Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou řádně utěsněny. Nalijte 1 litr horké vody do hlubokého pekáče (teplota vody by měla být asi 70 °C) a vložte do něj 6 litrových, případně 8 menších sklenic tak, aby se nedotýkaly. Pekáč vložte do trouby na druhou úroveň, zvolte funkci „Horký vzduch s ventilátorem“ a teplotu nastavte na 170 – 180 °C. V průběhu zavařování sledujte sklenice a zahřívejte je, dokud se kapalina ve sklenicích nezačne vařit – tj. dokud se v první sklenici nezačnou vytvářet bublinky. Ovoce a zeleninu takto zavařujte 40 – 55 minut a poté je ještě ponechejte ve vypnuté troubě další půlhodinu odležet,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky MORA.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně