Na čem si dát záležet, když vybíráte stropní světlo?

Zařizujete svůj nový domov, nebo rekonstruujete ten stávající a přemýšlíte, jak vyřešit osvětlení? Lampičky jsou jasnou volbou, stejně tak stropní světlo. Jenže jak ho vybrat, aby osvítilo celou místnost a plnilo svůj účel?

Stropní svítidlo slouží jako centrální osvětlení

Stropní světlo hraje v každé místnosti důležitou roli. Kromě toho, že má celou místnost dostatečně osvítit, taky udává tón celého prostoru a má dotvořit to pověstné „teplo domova“. Ať už děláte cokoli, světlo se stává vaším společníkem. Jak vybrat to pravé?

Vybíráme stropní světlo krok za krokem

Design pusťte na chvíli k vodě, nejprve se zaměřte na hlavní parametry osvětlení, pak teprve se k němu vraťte. I světlo musí s ostatním vybavením ladit, jenže vzhled není tím nejdůležitějším.

Krok první: Jaký druh světla chcete?

Prvním krokem je ujasnit si, zda vybíráte světlo do interiéru nebo exteriéru a zda vsadíte na stropní svítidlo, které se zavěsí nebo přisadí ke stropu, nebo dáte přednost nástěnnému světlu.

Víte, že stropní světlo osvětluje místnost nejčastěji celou, ideálně ze stropu a definuje celkový styl místnosti?

Krok druhý: Kde bude světlo sloužit?

Když víte, jaký druh světla preferujete, je třeba se zamyslet nad tím, v jaké místnosti bude instalované. Jiné světlo si totiž pořídíte do kuchyně, jiné do obýváku, ložnice, nebo dětského pokoje.

Krok třetí: Pro jaký typ stropního světla se rozhodnete?

Rozhodli jste se pro stropní světlo? Pak si můžete vybrat hned z několika typů.

  • Odsazená světla, která nejsou instalovaná přímo na stropě, disponují závěsem, uchycením apod.
  • Přisazená světla, která jsou namontovaná v úrovni stropu.
  • Bodovky, které si nastavíte tak, aby osvětlily konkrétní místo.
  • Zapuštěné bodovky, které se instalují přímo do stropu a jsou ideálním řešením třeba pro nízké stropy, kde není možné zavěsit odsazené světlo.

Krok čtvrtý: Příkon a výkon

Světlo spotřebovává energii, není tedy od věci se zajímat o to, kolik ji spotřebuje. Kdo by taky chtěl zaplatit stokoruny navíc v ročním vyúčtování za elektřinu jen proto, že si špatně vybral světlo?

Náš tip: Ideální je zvolit svítidlo s nízkým příkonem a co největším výkonem.

Krok pátý: Stupeň krytí proti cizím tělesům a vodě

Podle toho, do jaké místnosti světlo vybíráte, volte taky stupeň krytí označovaný písmeny IP a dvěma čísly. Čím jsou tato čísla vyšší, tím lepší ochranu světlo má. První číslice udává ochranu proti vniknutí cizích těles, ta druhá proti vodě.

Krok šestý: A co čidlo nebo stmívač?

Že vás nebaví hledat vypínač? Vyberte si z nabídky světel s čidlem pohybu, která se automaticky zapnou a pak sama vypnou. A co takový stmívač, díky kterému si můžete nastavit intenzitu světla? Nebo by se hodilo třeba stropní světlo kombinované s ventilátorem?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry