Interiérovým trendům roku 2023 vévodí klid a harmonie

Quick-Step, 8.12.2022

Rok 2023 je již za rohem, a ve vzduchu se vznáší očekávání, co přinese. Designéři belgického lídra v oblasti designu a inovací, značky Quick-Step, se shodují, že se zejména bude prohlubovat role našich domovů jako útočišť, a to reflektují i budoucí trendy v interiérovém designu. Společně s designéry jsme připravili přehled toho nejzajímavějšího, co nás na poli designu čeká, pro všechny fanoušky této disciplíny i ty, kdo se chystají na úpravy svého domova.

Zdroj:Quick-Step

Pokud bychom chtěli najít pojítko mezi trendy, které budou udávat směr estetice interiérů v roce 2023, je to osobitost a důraz na pohodlí. Naše byty jsou naše útočiště a to, co v nich hledáme v největší míře, je klid. S tím souvisí ještě větší orientace na přírodu, než tomu bylo doposud. Biofilie je v nás hluboce zakořeněna, a hlásí se teď o slovo. Přírodní materiály, dekory i rostliny samotné hrají prim. Daleko více je teď v hledáčku také udržitelnost. V této souvislosti zažívá hype upcyklace materiálů, hledání nového ve starém, úcta k historii a tradici. Žádoucí je hloubka, a to jak ve významu předmětů, kterými se obklopujeme, tak i ve formě textury používaných materiálů. Minimalismus nahrazuje vintage estetika, například let sedmdesátých,” uvádí Joyce Van Waeleghem, šéfdesignérka společnosti Quick-Step.

Barvy, které uklidňují

Barevnou škálu v příštím roce ovládnou teplé tóny a syté odstíny. Od minimalismu šedé, černé a béžové se přesuneme k více energizujícím barvám. Prim budou hrát jemná zelená (šedozelená) a šedomodrá. Hojně se budou využívat kouřové (tmavé) odstíny v kombinaci s přírodním dřevem a jemnými pastely. Tento trend se tak může objevit například v podobě tmavě vymalovaných interiérů s podlahami v dekoru přírodního dřeva (např. Quick-Step, kolekce laminátových podlah Capture). Nejistota ve světě na jedné straně se promítne do jemných, uklidňujících tónů a přírodních materiálů na straně druhé.

Udržitelnost, upcyklace a zjednodušování na prvním místě

Žádoucí je dnes obklopovat se smyslů-plnými předměty. Podlaha z kvalitního materiálu, která vydrží dlouhá léta, nám umožní začít smysluplně od podlahy. Quick-Step garantuje svou zárukou životnost podlahy až čtvrt století, a navíc se mj. pyšní certifikátem udržitelnosti EU Ecolabel. Čím dál více se zjevující fenomén upcyklace pak jako by reflektoval návrat k rodinným hodnotám a úctě k dědictví, které chceme uchovat pro další generace. Stará italská lampa vzdávající hold letům sedmdesátým může dodat našemu příbytku hledaný šmrnc. V sympatickém bazárku nebo na instagramovém profilu si můžeme vyhlídnout vintage kousek, který si opravíme a doladíme podle svého. Old is new (staré dnes nahrazuje nové).

Fenomén přírody

Takzvaný „ inside outside trend,” tedy přítomnost exteriéru v interiéru, už tu s námi nějakou dobu je, a bude tomu tak i nadále. Přírodu si domů můžeme pozvat jednoduše v podobě košíků jako obalů na květináče, pokojových rostlin, přírodních stínidel na lampy nebo dřevěných stolků. Pokud jí však chceme být skutečně obklopeni, pojďme jí dát větší prostor, a zvolme podlahu ve dřevěném dekoru. Vedle klasického dubu se budou hlásit o slovo i další druhy dřeva, jako jsou ořech, jasan nebo merbau. „ Jasan je vedle dubu další klasikou, zahruje však i daleko světlejší odstíny, které směřují skoro až k bílé barvě. Ořech i merbau pak díky svému zbarvení vzbuzují při pohledu na podlahu pocit tepla. Ořech je hnědý a jeho struktura dodává podlaze živoucí vzhled. Merbau se nabízí v barevné škále od oranžové po červenohnědou a jeho přírodní lesk okamžitě upoutá vaši pozornost,” uvádí Joyce Van Waeleghem.

Kámen jako vyjádření názoru

Ještě nestihly zmizet z našich příbytků, a už zažívají comeback. Jedná se o mramor a daší druhy kamene. Ti, kdo si byt pronajímají, však nemusí stěhovat do svého příbytku velké kusy nábytku z tohoto těžkého materiálu, mohou jej zakomponovat do svého obydlí třeba v podobě servírovacího prkénka nebo malého konferenčního stolku. Dekor kamene si můžeme dopřát i na podlaze. V nabídce Quick-Stepu nalezneme dekor přírodního kamene v kolekci vinylových podlah Alpha Vinyl.

Organické materiály a tvary

Delší dobu trendům vévodily hrany, nyní mají předměty i nábytek oblejší design a současně výraznější strukturu. Minimalismus a hladké plochy jsou na ústupu, struktura na nábytku, zdech, ale i podlaze dodává bydlení doslova nový rozměr. Výraznou texturu, ale i materiály, jako jsou kámen nebo kov, balancujeme jemnými barvami. Přístup k řešení interiéru v roce 2023 je sofistikovaný a má vést k harmonii.

Quick-Step

Quick-Step je značka kvalitních podlah vyráběná společností Unilin. Neustálý výzkum a inovace udělaly ze značky Quick-Step jednoho z nejsilnějších hráčů v podlahovém průmyslu na světě. Do povědomí se dostala nejen díky svým vysoce kvalitním produktům, ale také díky ojedinělému pokládkovému systému Uniclic®, ke kterému není zapotřebí lepidlo. Quick-Step postupem času vytvořil samostatnou kategorii ve světě podlahových krytin – podlahy, které se rychle instalují a snadno udržují ve všech situacích. V současné době nabízí laminátové, vinylové či parketové krytiny ve více než 100 zemích. Je skutečným lídrem v oblasti designu, inovace a kvality.

Více informací na: www.quick-step.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry