Jak správně pečovat o trávník


Pro domácnosti s dětmi nebo čtyřnohými kamarády se trávník automaticky stává hřištěm. Když na trávníku neřádí děti ani zvířata, lze se soustředit na vytvoření vizuálně atraktívního prostoru. Chcete podpořit biodiverzitu a zároveň udržet zdravý trávník? Využijte několik postupů, jejichž začleněním vytvoříte prostředí, které láká a podporuje různé druhy volně žijících živočichů.

Péče o trávník pro děti

Abyste jej udrželi bezpečný a příjemný pro ratolesti, dodržujte určité zásady. Nejdůležitější je výběr vhodné travní směsi pro vysoce namáhané trávníky. Ideální je ta, jež je určena na hřiště a sportoviště. Tvoří ji odolné druhy travin, jejichž semínka vytvářejí robustní, pevný a odolný trávník. Výhodou je rychlá regenerace, relativně nenáročná péče a zřídkavá potřeba sekání. I odolný trávník ale vyžaduje pozornost. „Pravidelně jej provzdušňujtedo hloubky 2 až 4 cm, tak zmírníte zhutnění půdy způsobené aktivitami dětí. Provzdušnění podpoří lepši cirkulaci vzduchu a absorpci živin. Pro tento účel je nutný ruční nebo elektrický vertikutátor. K hnojení a ošetřování trávníku používejte výrobky bezpečné pro děti a šetrné k životnímu prostředí,“ hovoří David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Zajistěte hluboké zalévání asi jednou týdně. „Zřídkavou no intenzívní zálivkou podpoříte růst kořenů a tráva bude odolnější vůči pohybu. Trávník pak lépe snáší období sucha. Výhodou tohoto zalévání je i omezení růstu plevele,“ radí specialista.

Dokonalý trávník pro mazlíčky

Čtyřnozí kamarádi nám přinášejí radost, ale umí se podepsat na trávníku. K vytvoření bezpečného a vhodného prostředí pro chlupáče, dodržujte několik pravidel. Ujistěte se, že v zahradě nemáte pro mazlíčky toxické rostliny. Znát jedovaté rostliny je důležité zejména tehdy, pokud je zvířátka rády okusují. Mezi nejznámější rizikové rostliny patří tulipány, narcisy, lilie či hyacinty. Tyto květy vysazujte do vyvýšených záhonů, nebo je od zbytku trávníku oddělte.

„Ohledně péče o trávník, vybírejte produkty, jež nejsou škodlivé pro zvířata. Pravidelně po nich uklízejte, abyste zabránili vzniku skvrn od moči a udrželi trávník čistý. Výkaly mazlíčků mohou obsahovat škodlivé bakterie a způsobit změnu barvy trávy. Pokud zpozorujete hnědé skvrny od moči, oblast dobře zalejte, abyste zředili koncentraci moči a minimalizovali další poškození trávy,“ vysvětluje David Benda.

 

 Trávník pro radost

Okrasný trávník je pastvou pro oči a hodí se do udržované zahrady. Travní směs pro něj se skládá z mimořádně jemných travin, které vytvoří hustý, zakrslý a tmavě zelený koberec se sametovým povrchem. Aby vypadal vždy dokonale, dodržujte správný harmonogram sekání a hnojení. „Používejte hnojiva s postupným uvolňováním, jež trávníku poskytnou stálou výživu na delší období. Podpoří stabilní růst a sníží potřebu častých aplikací. Trávník lze hnojit od března do října. Pravidelně kontrolujte, zda se na trávníku nevyskytne plevel. Doporučuji ruční vytrhávání plevele a minimalizaci herbicidů,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Pro upravený vzhled, dodržujte pravidelné sekání. Tráva by se měla při každém sekání zkrátit o polovinu až dvě třetiny, přibližně na 5 cm. V půlce léta ji ponechte trochu delší, aby lépe odolávala suchu. Zdravý trávník se, neobejde bez důkladného zalévání. Ideální jsou automatické systémy, které zajistí přísun správného množství vody ve správný čas. Zaručí komfort při zavlažování, a zároveň jsou ekologické. Ušetří až 70 % spotřebované vody.

Podpořte biodiverzitu

Vyhněte se používání chemických pesticidů a herbicidů, jež škodí užitečnému hmyzu a narušují přirozenou rovnováhu ekosystému. Zvolte raději organické metody ochrany proti škůdcům nebo přírodní alternativy. Místo rozsáhlého trávníku vyhraďte část pro záhony s divokými květy. Vysázejte rozmanité druhy stromů, keřů a květů. Zahrňte druhy, které kvetou v různých částech roku. Zajistíte tak stálý zdroj potravy pro opylovače a přilákáte hmyz a ptáky,“ dodává David Benda.

Dobrým tipem je výsadba rostlin a bylin, jež přirozeně odpuzují různé škůdce. Na rozdíl od okrasných trávníků nechte při sekání některé části neposekané, aby poskytly úkryt pro malá zvířata a hmyz. Delší tráva vyhovuje ptákům lovícím zahradní škůdce.


Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada