Náklady domácnosti s vytápěním na plyn vzrostou až o 2600 Kč

Cianews.cz, 30.8.2004

Přibližně o 2600 korun na 25 tisíc korun ročně vzrostou po říjnovém zdražení plynu náklady domácností, které žijí v rodinném domě a zemní plyn používají k topení, ohřevu vody a vaření. Domácnostem v bytě, ve kterém využívají plyn ve stejném rozsahu, náklady vzrostou o 1550 korun na zhruba 16 tisíc korun za rok. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Pavel Brychta.

Domácnosti, které využívají zemní plyn pouze k ohřevu vody a vaření, mohou očekávat růst nákladů o 500 korun na 6,5 tisíce korun za rok. Pokud má domácnost na plyn pouze sporák, náklady se zvýší 68 korun na přibližně 1300 korun. Podle dnešního rozhodnutí ERÚ se paušální poplatky za připojení k síti od října nezmění, cena za dodávaný plyn plošně vzroste o 82 korun za MWh.

Průměrné zdražení pro všechny skupiny domácností dosahuje 11 procent. Pro odběratele Jihomoravské plynárenské plyn zdraží o 11,35 procenta, pro klienty Jihočeské plynárenské o 10,4 procenta a Západočeské plynárenské o 10,43 procenta. V ostatních regionech nárůst zhruba odpovídá celostátnímu průměru.

Ceny plynu ERÚ naposledy měnil k 1. květnu 2004, kdy s ohledem na pokles základní sazby DPH z 22 na 19 procent zredukoval ceny v průměru o 2,46 procenta. Na počátku dubna došlo k poklesu regulovaných cen plynu v průměru o čtyři procenta. Od 1. ledna 2004 ERÚ zvýšil ceny pro domácnosti o 2,95 procenta, u ostatních odběratelů tarify změnil jen nepatrně.

Ceny plynu pro chráněné zákazníky vyhlašuje Energetický regulační úřad (ERÚ) čtyřikrát za rok, ceny elektřiny jednou za rok. Mezi chráněné zákazníky patří u plynu všichni odběratelé, u elektřiny domácnosti a maloodběratelé z řad podnikatelů, podniků a institucí.

-dtr-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlet.cz