Vytápění aneb tajemství cenových křižovatek

Living, 10.2.2005


Bydlíte mimo město a topení zemním plynem je pro vás nedostupným science fiction? Anebo vlastníte chalupu v horách a chtěli byste ji využívat celoročně? Dosluhuje starý kotel na uhlí, anebo se už nemůžete dívat na hustá oblaka dýmu linoucího se z vašeho komína?

 

Pak jste zralí na vybudování nového systému vytápění. Při výběru se řiďte nejen cenou za topné médium, ale hlavně způsobem využívání. Pokud počítáte s vytápěním po celou zimu, budete mít jiné požadavky, než když budete jezdit na horskou chalupu vždy jen přes víkend během lyžařské sezony.

 

Nedostupný plyn?

Možná máte chalupu v obci, kde většina obyvatel požívá výhod civilizace a lebedí si v teple vyrobeném kotlem na zemní plyn. Jen vaše vysněné bydlení na samotě, na kraji obce s nádherným výhledem do lesů, vod a strání, přes všechny výhody postrádá luxus plynové přípojky.

Pokud se nemovitost nachází do třiceti metrů od obecního plynovodu, máte ještě šanci. Například podle informací informačního centra Středočeské plynárenské je to maximální vzdálenost, kam lze s přípojkou dosáhnout. Pokud je to do sedmi metrů od hranice pozemku, zaplatíte paušál 4000 korun, za každý metr navíc pak 400 korun. Co se odehrává na vaší parcele, platíte samozřejmě sami.

 

Kam nemůže potrubí...

Pokud používáte chalupu nebo venkovský dům hlavně k rekreaci a požadujete hlavně klid a žádné starosti s topením, můžete zvolit komfortní vytápění pomocí propanu nebo lehkého topného oleje. Ceny za topení v současné době vycházejí mírně výhodněji pro LTO, nikdo však není odpovědně schopen říci, kam se bude cenový vývoj bude ubírat v příštích letech. Podle informací Energy centre České Budějovice zaplatíte za topení propanem skoro dvojnásobnou částku v porovnání se zemním plynem, u LTO se cenová úroveň drží někde mezi.

Nemusíte mít strach ze zvýšených výdajů za investici do kotelny. Kompletní olejovou kotelnu můžete mít v pronájmu, takže platíte jen za teplo – samozřejmě o něco víc, než kdybyste si ji vybudovali na vlastní náklady. Na vytápění běžného domku potřebujete kotel v ceně kolem 15 tisíc korun, zhruba stejně zaplatíte za olejový hořák. K tomu je třeba přikoupit nádrže na olej – vybrat si můžete buď jedno- nebo dvouplášťové. Ty jsou sice dražší, nicméně odpadá nutnost budovat v kotelně nepropustnou ochrannou jímku, sloužící jako pojistka pro případ, že nádrž praskne. Každý sám by si měl spočítat, která varianta ho vyjde levněji. Ještě jeden tip: pokud zvolíte objem nádrže kolem 3 m3, vystačíte s olejem na celou topnou sezonu a můžete ho nakoupit v létě, kdy ceny klesají podobně, jako se okna vyplatí kupovat v zimě. Uvažte také, zda máte dům v místě, kam se i během zimní kalamity bez problémů dostane cisterna. Asi by nebylo příjemné čekat s topením až na nejbližší oblevu.

Nemáte-li dost velký sklep nebo kotelnu, můžete zvolit jako topné médium propan a nechat postavit zásobník na palivo na zahradě. Dnes už nemusíte nechat hyzdit svůj pozemek neforemnými zásobníky – praktický každý distributor plynu nabízí i možnost zabudování do země. Vestavbou se i zmenšuje takzvaná bezpečná zóna vyznačující minimální vzdálenost nádrže od obytných objektů až na mizivý jeden metr.

Za zásobník nemusíte vždy platit, například společnosti Prima plyn či Nordigas nabízejí jejich pronájem, společnost Kralupol například zase nabízí prodej ve výhodných splátkách bez navýšení.

 

Marek Burza

foto: archiv

 

Další informace k tématu najdete v Living č. 1/2005





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika