Když se řekna DOMÁCÍ KINO - část 3 - z čeho se skládá

Domácí kino se může skládat z mnoha přístrojů, ale také se může jednat o jediný přístroj integrující ve svých útrobách vše potřebné pro poslech a sledování domácího kina. My se teď společně podíváme trochu blíž na jednotlivé přístroje a systémy domácího kina koncepce „vše v jednom" ponecháme chvíli stranou. Dnes se budeme věnovat AV přijímačům / zesilovačům a na DVD přehrávačům / rekordérům.

AV přijímač / zesilovač

AV přijímač se liší od AV zesilovače přítomností tuneru (rádia). Jinak se jedná v podstatě o totožné přístroje, které by měly převzít při správném zapojení funkci jakési centrály vaší domácí zábavy. Při jeho nakupování dbejte zejména na dostatečný výkon, ten už nikdy a nijak nenahradíte. Tady platí, že čím větší je místnost, tím větší je i výkon nutný pro vytvoření dostatečného akustického tlaku. Dále si dejte pozor na propojovací možnosti přístroje. Před samotným nákupem se ubezpečte, že k přístroji připojíte vše co chcete a jak chcete. Rozhodně není na škodu, pokud je zde přítomen vícekanálový vstup (5.1 nebo 6.1 případně 7.1). Ten se vám bude hodit až zase někdo vymyslí další formát prostorového zvuku. Vy si jen pořídíte nový přístroj obsahující patřičný nový dekodér prostorového zvuku a připojíte ho prostřednictvím vícekanálového vstupu k vašemu AV přijímači / zesilovači a dál si užíváte svého domácího kina. Zatím si můžete na tento vícekanálový vstup připojit přehrávače audio disků s vysokým rozlišením (DVD-Audio nebo SACD). Kapitola sama o sobě je dálkové ovládání. Buď to hoďte za hlavu a časem si zvyknete na přítomnost několika (klidně i pěti) dálkových ovladačů na vašem konferenčním stolku a nebo vybírejte přístroj s inteligentním ovladačem. Inteligentní ovladač má schopnost ovládat další přístroje i jiných značek a nebo se to alespoň naučit. Jako další možnosti se nabízí postavit celé domácí kino z přístrojů jedné značky a tím trochu ulehčit jeho každodenní ovládání a nebo zakoupit speciální dálkový ovladač s možností nastavit si ho jak je libo a pokusit se tak zkrotit domácí kino a všechny přístroje v domě. Jednou z klíčových funkcí AV přijímače / zesilovače je dekódovat vstupující signál z připojených přístrojů. Nejčastěji se setkáte s následujícími dekódovanými formáty: Dolby Pro Logic (DPL), Dolby Pro Logic II (DPLII), Dolby Pro Logic IIx (DPLIIx), Dolby Digital (DD), Dolby Digital EX (DDEX), DTS, DTS-ES Matrix 6.1, DTS-ES Discrete 6.1, DTS Neo:6 a DTS 96/24.

DVD přehrávač / rekordér

Rozhodněte se zda si chcete disky pouze přehrávat a nebo i nahrávat. Zjednodušeně máte dvě možnosti jak na disky nahrávat. Buď na jeden disk nahrajete jednou svůj oblíbený film a nic víc, to umí formáty DVD-R a DVD+R. Nebo můžete na disk nahrávat opakovaně až do omrzení - formáty DVD-RW, DVD+RW a DVD-RAM. U všech zmíněných formátů s výjimkou posledního DVD-RAM probíhá nahrávání obdobně jako jste zvyklí u videokazet. Prostě disk se postupně zaplňuje od svého začátku až do konce (stejně jako na videokazetě). Pokud tedy na disku DVD-RW případně DVD+RW vymažete prvních třicet minut a stejně tak umažete posledních patnáct minut, můžete na takto vzniklá místa nově nahrát na první místo třicet a na druhé patnáct minut. Opět je to stejné jako u videokazety, prostě máte na disku dvě volná místa a ta můžete zaplnit novou nahrávkou - každé zvlášť. Formát DVD-RAM vám však nabízí možnost využit takto vzniklé místo jako jednu čtyřiceti pěti minutovou volnou plochu pro další novou nahrávku. Na DVD-RAM disk se totiž data neukládají za sebou ale na všechna volná místa. Obdobně jako na disku počítače. Pokud si chcete vaše vypálené DVD disky půjčovat s vašimi sousedy, přesvědčte se o vzájemné kompatibilitě svých přístrojů. Nejlépe by na tom měli být s kompatibilitou disky DVD-R. Chcete-li si dělat nahrávky jen pro sebe a vlastní potřebu, vůbec si zkratkami DVD-R/RW, DVD+R/RV a DVD-RAM nedělejte hlavu a o to pečlivěji hledejte přístroj, který uspokojí vaše další nahrávací nároky (například digitální vstup pro vaší digitální kameru). Všechny DVD rekordéry jsou samozřejmě vybaveny televizním tunerem a tak poskytují v oblasti nahrávání televizního signálu obdobný komfort jako klasické videorekordéry. Některé modely DVD rekordérů jsou navíc osazeny vnitřním pevným diskem (HDD), na který lze rovněž nahrávat. Taková kombinace DVD/HDD rekordéru umožňuje například nejprve nahrát svůj oblíbený seriál na vnitřní pevný disk, poté odstranit tolik oblíbené reklamy a teprve pak nahrát seriál, tentokrát už bez reklam, na DVD disk. U přehrávání disků může být pro vás důležité, zda lze přehrát vedle klasických DVD a CD disků také například MP3 soubory, obrázkové (JPEG) soubory a v neposlední řadě zda lze přehrát audio disky s vysokým rozlišením DVD-Audio a SACD. Některé přehrávače obsahují dekodéry prostorového zvuku a některé ne. Pokud kupujete i AV přijímač / zesilovač, zvažte zda je pro vás důležité platit za dekodéry dvakrát.

V příští části se podíváme na instalaci, zapojení a nastavení domácího kina.




Autor: Martin Cieslar
KINODOMA – Vaše domácí kino!

Předchozí části:
Když se řekne DOMÁCÍ KINO - část 1. 
Když se řekne DOMÁCÍ KINO - část 2. - z čeho se skládá



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma