Zahrádka jako dlaň

Living, 3.5.2005
Zahrádka jako dlaň

Koupili jste domek a k němu jen malou zahrádku? Na tak malém pozemku si sice golf nezahrajete, má to však i své výhody. Za pomocníky k její údržbě totiž výrazně ušetříte.

Na malém pozemku do 400 čtverečních metrů vám ve velké většině postačí sekačka nebo křovinořez na elektrický pohon. Pokud jste ovšem zastánci benzínových motorů, vystačíte se sekačkou bez pojezdu. To znamená, že budete nakupovat podstatně levnější techniku.

 

Záleží na tvaru

Dřív, než se vrhnete do nákupu elektrické sekačky, zvažte nejdříve, jaký tvar má váš pozemek a zda máte zvenčí vůbec elektrickou zásuvku. Pokud byste museli sekačku připojovat z interiéru, znamená to další metry kabelu navíc, s tím souvisí i zvýšené nebezpečí jeho přeseknutí. Také tvar pozemku do L se skrytými zákoutími elektrickým sekačkám nepřeje. Ale například běžné uspořádání řadového domku s předzahrádkou a menším pozemkem za domem bývá pro využití elektrických pomocníků ideální. A pokud se nechcete potýkat s přívodní šňůrou, zkuste zvolit třeba model Esprit 40 od firmy Wolf-Garten, která má nad motorem naviják na kabel, který ho udržuje stále napnutý. Za tento luxus ovšem zaplatíte přes 18 tisíc korun.

 

Lehce manévrovat

Nemá význam na malou a členitou plochu kupovat stroj se širokým záběrem a obřím košem. Daleko výhodnější je zvolit třeba model Gardena easyMove 38E za 7590 s ojedinělým systémem řiditelných předních koleček. Madlo, kterým sekačku tlačíte, se otáčí jako volant a zároveň řídí přední osu, takže lépe můžete kopírovat tvar záhonků, snadno obsekáte stromky a keře.

Nemusíte samozřejmě volit podobně exkluzivní řešení. Až budete vybírat sekačku, můžete koupit jakýkoliv se záběrem kolem 40 centimetrů. Bude lehký a lehce ovladatelný, poradí si s ním i žena a nebude mít problém s manévrováním.

 

Příležitost pro baterie

Právě na malém pozemku se nejvíc projeví síla moderních akumulátorových přístrojů. Práce s nimi bývá omezena kapacitou akumulátoru, takže na jedno nabití zvládnou jen menší zahradu. Například akumulátorová vřetenová sekačka Brill Accu 380 ASM za 6290 zvládne na jedno nabití 300 m2 plochy.

Právě elektrický pohon by mohl navrátit ztracené pozice vřetenovým sekačkám, které odvždy hrály při údržbě trávníku první housle. Na rozdíl od rotační sekačky, která trávu oddělí rychlým nožem, systém vřeten ji čistě ustřihne, takže konečky trávníku nejsou roztřepené a nežloutnou. Ruční přístroje se však dosti těžko ovládají, a tak leží v mnohých rodinách nevyužité někde v kůlně.

 

Důležité drobnosti

Čím menší zahrada, tím členitější terén. Pro vás to znamená, že je potřeba nejen zvládnout úpravu souvislých travních ploch, ale i detailů – kolem stromů, keřů, chodníků. Mezi dobré pomocníky by mohly patřit například akumulátorové nůžky GBS 3054 za 1950 korun od firmy Mountfield. Mají výměnné lišty, takže poslouží jako malé plotové nůžky, po výměně pak k zastřižení okrajů trávníku. Zajímavou variantu nabízí výrobce Gardena, která nůžky na okraj trávníku Accu 60 vybavila kolečky a teleskopickou násadou, takže už se nebudete muset ohýbat. Přístroj lze ale samozřejmě používat i normálně bez násady.

Pro obsekání míst, kam se nedostanete s normální sekačkou, použijte strunovou - někdy se jí také říká vyžínač, v benzínové verzi také motorová kosa. Těžko radit, jaký minimální výkon je dostačující. Jisté je, že „hračka“ za 500 korun sice může sloužit spolehlivě, ale nadřete se i při dožínání pětimetrového chodníku. Je výhodnější zvolit výkon alespoň 400 W, požadujte automatický posuv struny. Pokud počítáte, že se při práci na zahradě vystřídá víc lidí, je výhodné koupit model, který umožňuje přenastavení rukojeti. Na ergonomii práce se strunovou sekačkou dbá například model GT 850 od Wolf-Garten za 3090 korun, který je vybaven kolečky a otočným systémem vyžínače. Sekat tak můžete nejen klasicky horizontálně, ale po otočení i svisle, takže pohodlně začistíte třeba hrany chodníku.

 

Marek Burza

Foto: archiv

Další informace k tématu najdete v časopisu Living 5/2005



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada