Posezení na zahradě

Living, 19.7.2006

Člověk je zvláštní tvor: na zahradě chce mít slunce, vzduch, vodu, dobré jídlo i pití. Jenže jakmile slunce příliš svítí, touží po stínu, „na vzduchu“ fouká, o dešti raději nemluvě. A dlouhé vaření také neláká, když máme venku konečně pěkně. Pohoda na zahradě proto stále více připomíná pobyt v obývacím pokoji bez střechy.

 

Nároky na vybavení zahrad domů, chalup i chat se zvyšují. Není se čemu divit. Jakápak pohoda, když vás i lehký deštík zažene zpátky do domu, protože venku chybí jakékoliv zastřešení nebo jej odnese první silnější poryv větru?! Co s křesílkem, které se skládá stejně obtížně jako první sudoku v životě a po pěti minutách na sluníčku pálí jako pánev před rozklepnutím vajíčka? Prostě pohoda chce kvalitu!

 

Zahradní nábytek

O plastovém nábytku a jeho výhodách i nevýhodách bylo už napsáno a řečeno hodně: nízká cena a hmotnost na straně jedné, na druhé přílišná „vstřícnost“ vůči teplu a často i nízká kvalita. Nejlépe to ukázal letošní test plastových křesel nabízených na našem trhu: ze 14 testovaných křesel byla dostatečně odolná pouze tři! (spotřebitelský měsíčník dTest 1/2006).

Takže trend je jasný – na české a moravské zahrady (ale také balkony a terasy) se vrací stále častěji dřevo. Pravda, mnohdy nemá s našimi luhy a háji nic společného. Stále větší pozornost věnují zákazníci nábytku z tropického dřeva, ale také hliníku a síťoviny a jejich vzájemným kombinacím. Důvod? Jednou koupíte – a už nic neděláte! Žádné natírání, broušení, moření ani dokupování textilních sedáků. Vyšší cena? Ano, ale ta pohoda! Mnohé typy křesel a lehátek (mimochodem právě mobilní lehátka představují jeden z největších hitů posledních let) lze bez problémů použít i v interiéru. „Největší ´tahákem´ se letos stal teakový nábytek kombinovaný s broušeným nerezem. Můžete jej nechat klidně na dešti a nic se mu nestane,“ říká Josef Blaho z firmy Home & Art, která tuto novinku předvedla u nás jako první.

Broušená nerez se tak po hliníku etablovala na našich zahradách velmi rychle, používá se i na různé zahradní lampy, grily a další vybavení. Obliba kovu v interiéru se pomalu přesouvá i ven, do exteriéru. Efektní materiál láká zejména svou odolností, ale také kultivovanými tvary.

U nábytku zůstává samozřejmě na prvním místě dřevo. Můžete namítnout, že i teakové dřevo se musí udržovat, třeba ošetřovat speciálním olejem. Nemusí! Záleží jen na vašem rozhodnutí. Stejně jako naše borovice „voní a zlátne“, jak zní reklamní slogan (neboli tmavne), i teak reaguje na povětrnostní vlivy. Obsahuje totiž pryskyřice, vápník a různé mastné složky. Vlivem deště a UV záření pak dochází k unikání vápníku ze struktury materiálu. Výsledek? Stříbrošedé zbarvení dřeva neboli patina, což se nemusí každému líbit. Při ošetření olejem se „šedivina“ neobjeví. Ve struktuře dřeva mohou vzniknout i vlasové trhlinky, které bývají viditelné zejména při vyšších teplotách a nízké vlhkosti, ty se ale rychle ve vlhku opět zatáhnou. Podobně mizí z teakového dřeva tmavší skvrny. Na rozdíl od pih se totiž působením slunce vytrácejí. Prostě teak něco vydrží. Jeho dřevo se po staletí používalo na kýly lodí a neublížila mu ani slaná voda. Je tak mastné, že v něm nezreznou ani obyčejné hřebíky!

Na slovo „tropické“ bývají citliví ochránci přírody, protože vedle teaku se na nábytek používají i další, mnohem vzácnější tropická dřeva. Určitě je potěšilo, že se na zahradní nábytek začíná využívat stále častěji i akát. Díky patentované metodě firmy Kettler z něj lze totiž odstranit agresivní kyseliny. Vzniká tak výrazně odolnější dřevo Rotimber, které vydrží vlhkost, chlad, prudké slunce i mechanické namáhání. Nábytek z něj můžete nechat venku po celý rok stejně jako u teaku - tedy pokud vám ho neodnesou zlovolní nenechavci.

Zcela v klidu mohou zůstat v případě umělých vláken Hularo a Wittex – ty přírodě neuškodí vůbec.

 

Samozřejmě posezení na jakémkoliv nábytku pod širým nebem má jednu chybu – svítí na vás slunce a ani déšť, byť teplý a drobný, nemusí nikoho potěšit. Řešení existuje celá řada, od altánů připomínajících stánky na poutích, výsuvné markýzy až po takzvaná velkoplošná zastínění. Látky na ně používané bývají převážně z akrylových vláken a ochrání vás i před deštěm, pořídit si můžete také speciálně impregnované nepromokavé tkaniny. Kvalitní výrobky odolávají slunečnímu záření i plísním. Konstrukce markýz z hliníkových slitin a oceli bývají upraveny práškovým lakem. Samozřejmě takové materiály neočekávejte u výrobků za pár stokorun. Altán za tisícovku, který tvoří pár tyčí a polyetylénové fólie, najdete při prudkém větru spíš na plotě a za plotem než tam, kam jste jej postavili v očekávání návštěvy přátel.

Nejlepším řešením je proto postavit si venkovní sezení se zastřešením jako pokračování domu či součást zahrady. Dřevěnou konstrukci lze doplnit některou z četných popínavek, například  vinnou révou, vistárií, opletkou, klematisem nebo přísavníkem (psí víno) či popínavými růžemi.

Pergola, altán nebo terasa ovšem potřebuje betonovou základovou desku a teprve na ní dřevěnou podlážku. I tady se stále častěji objevují čtverce či prkna z tropických dřevin, protože jsou příjemnější než keramické dlaždice. Velmi často se používá dřevo bangkirai (balau), massaranduba, cumar, nebo ipe. Zejména se prosadilo bangkirai, ovšem pozor - poměrně sesychá, protože nemá dostatečnou hustotu a neodolá ani různým škůdcům. Odborníci pokládají za výhodnější brazilskou  massarandubu s hustotou asi 1000 kg/m³ (proti asi 950 až 1050 kg/m³ u bangkirai).

Terasu či pergolu lze dobře spojit s takzvanou letní kuchyní. Proč vařit uvnitř, když si můžete venku povídat s ostatními a být na čerstvém vzduchu! U letních kuchyní nezapomeňte na přívod vody a elektrického proudu, výhodný je i dřez z odolného materiálu.

 

Living tip

Světlo nejen od bludiček

Velký trend dnes představují nejrůznější louče a světla, od solárních lam až po designově atraktivní louče z nerezu. Nejen že dokáží osvětlit cestu, vytvořit romantickou atmosféru, ale také výrazně omezit výskyt nepříjemných komárů a další polétavé havěti. Tip? Místo „univerzálního“ oleje použijte citrónový, ten na hmyz funguje mnohem lépe!

 

Studené chutná

Máme pohodlné posezení, potřebný stín – a teď už zbývá jen něco dobrého. Vlna grilování zasáhla tuzemské končiny neuvěřitelnou měrou. Snad každý časopis nabízí recepty na grilování, porovnává ceny i výhody či nevýhody jednotlivých typů, od elektrických, přes plynové až po tradiční grily na dřevěné uhlí, je tedy zbytečné tyto informace opakovat. Snad se sluší jen připomenout, že tuk z grilovaného masa nesmí kapat na rozžhavené uhlí, protože pak zde vzniká karcinogenní benzopyren, který se prostřednictvím kouře dostává do masa. Řešení? Grilovací misky nebo hliníkové fólie zabraňující odkapávání tuku do ohně.

Ovšem na osvěžení budete potřebovat i jiné pochoutky než jen sebechutnější maso nebo grilovanou cuketu. Děti i dospělí ocení v létě zmrzlinu a sorbet, studený drink přijde k chuti rodičům. Že máte do obchodu pro oblíbenou zmrzlinu daleko? Nevadí, připravit si právě tu vaši oblíbenou není zase až takový problém. Třeba na jogurtovou zmrzlinu vám stačí 300 mililitrů mléka, 200 gramů jogurtu a 100 gramů cukru – a chytrý italský přístroj na výrobu zmrzliny Nemox. Během 20 minut máte k dispozici pochoutku pro šest lidí. Aby se přístroj „nachladil“ na potřebnou teplotu nutnou pro přípravu, musí být ovšem vyjímatelný zásobník určitou dobu předem v chladničce. Pro nečekané návštěvy můžete však zkusit chytřejší (a také ovšem asi třikrát dražší) provedení, které je k práci připraveno okamžitě. Nemox zvládne také vychladit na stole rychle láhev vína, vychlazený zásobník totiž dokáže udržet teplotu kolem -10 °C po dobu dvou hodin. Připravit si v něm můžete i ledovou tříšť či mražený jogurt.

Pro osvěžení slouží vedle zmrzliny i všechny chlazené nápoje, nejlépe s kousky ledu. Takové ledové kostky se užijí dokonce i v čaji. Jejich spotřeba bývá ovšem při letním posezení mnohem větší než kapacita misek v mrazáku. Řešení? Poslední novinka na trhu, poměrně malý přístroj Gelo Ice, který vyrábí kostky ledu zcela permanentně, za den jich zvládne vyprodukovat až 15 kilogramů (12 ledových kostek vytvoří každých 8, 10 či 12 minut podle toho, jak velké kostky chcete – od 4 do 12 gramů), a to bez napojení na vodu! Když je zásobník ledu plný, přístroj se automaticky vypne. Proto jej můžete použít i na zahradě a kdekoliv v domě.

 

 Alena Řezníčková

 

Více se dočtete v Livingu č. 7/2006  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada